Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

De meldkamer zoekt nieuwe centralisten: ‘We hebben twintig nieuwe collega’s nodig’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

Ze zorgen dat de inwoners van West-Brabant de wetgeving naleven, treden op tegen overtredingen en misdrijven en verlenen hulp aan mensen die deze nodig hebben: de politie. Je ziet ze maar wat vaak voorbij rijden in een auto, op een fiets, een scooter of zelfs te paard. Maar wat gebeurt er eigenlijk op al die andere afdelingen? Het team van de 112-alarmcentrale in Bergen op Zoom wil meer bekendheid voor de afdeling waar alles begint. Centralisten Brian en Larissa vertellen over hun werk. 

“Het begint allemaal hier”, vertelt centralist Brian. Iedereen van Tilburg tot aan Middelburg die de brandweer, ambulance of politie belt, belandt in deze meldkamer. Een verkeersongeluk, een schietpartij of een burenruzie. Bij de politiemeldkamer zitten ze 24 uur per dag klaar voor mensen in nood. “Je maakt hier alles mee. Ze zeggen wel eens: op mijn werk is het elke dag wat anders. Nou hier is dat écht zo!”, aldus Brian. 

Brian is nu twee jaar centralist. Daarvoor was hij verkoopmanager. “Het is een geweldig beroep. We nemen de 112-meldingen aan en schakelen direct met de hulpdiensten die op dat moment nodig zijn.” Op zijn drie computerschermen laat Brian het overzicht zien van alle werkende medewerkers op de vloer. “Ik heb een volledig overzicht en stuur, zodra het nodig is, een wijkagent, traumahelikopter of brandweerman naar een locatie.” Één ding is zeker: als centralist moet je kunnen multitasken. “Door deze baan heb ik mijn vrouw er inmiddels van kunnen overtuigen dat ik drie dingen tegelijk kan”, grapt hij. “Het is echt ontzettend leuk werk en ik ga echt iedere dag met plezier hier naar toe.” 

Werken in de meldkamer is niet voor iedereen weggelegd, vertelt Operationeel Expert Larissa. Wat maakt een goede centralist? “Levenservaring, mensenkennis en stressbestendigheid zijn handige skills. En natuurlijk kunnen multitasken.” Brian vult aan: “Mensen die ons bellen zitten altijd hoog in de adrenaline. Je moet ze ook rustig kunnen houden en kunnen inschatten hoe je empathisch reageert op mensen in nood.” Volgens Larissa is het grootste gedeelte daarvan te aan te leren, maar moet je het ook al een beetje in je hebben.

Op de politiemeldkamer in Bergen op Zoom werkt er een team van 70 centralisten. Maar dat aantal moet dringend omhoog. Daarom komen er binnenkort twintig vacatures vrij. “Twintig toekomstige politiecentralisten krijgen de mogelijkheid om onze opleiding van ongeveer een jaar te volgen. En daarna hier aan de slag te gaan,” zegt Larissa. 

Wie geïnteresseerd is in werken bij de meldkamer, kan ook zonder ervaring solliciteren. “Je hoeft geen ervaring als politieagent te hebben”, legt Larissa uit. De opleiding gaat stapsgewijs en duurt ongeveer een jaar. “Het is voornamelijk praktijk, waarin je onder begeleiding aan de slag gaat in de meldkamer.” Maar er is ook een theoretisch gedeelte op de politieacademie in Rotterdam. “Na ongeveer een jaar kunnen de twintig nieuwe medewerkers vervolgens zelfstandig aan de slag. Maar als er wat extra tijd nodig is, dan nemen we die tijd.” Eind februari komen de vacatures op de website van de politie.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief