Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Ellie kocht een glas-in-loodraam via Marktplaats en zoekt nu de herkomst

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Ellie Klaverdijk heeft zich gespecialiseerd in het maken van glas-in-lood creaties. Tijdens haar studie heeft zij een glas-in-lood raam gekocht via Marktplaats in Zevenbergen om te kijken hoe dit in elkaar steekt om er weer nieuwe kennis mee op te doen. Het glas-in-lood raam heeft 40 jaar op de zolder van de verkoper gelegen. En nu ligt het alweer 15 jaar op de zolder van Ellie Klaverdijk. 

Het is een combi raam: glas-in-lood met gebrandschilderde afbeeldingen van het pand van een jeneverstokerij. Maar het is niet bekend van welke jeneverstokerij en waar ooit gevestigd? Schiedam is het eerste, waaraan je denkt, maar er waren in de periode vóór en na de 2de wereldoorlog overal jeneverstokerijen te vinden Vandaar een oproep aan de lezers van de Moerdijkse Bode. We weten, dat er veel inwoners van Moerdijk zijn, die in Schiedam hebben gewoond. Of uit overlevering van ouders of grootouders.. Het gebrandschilderde pand links dateert uit 1803 – 1906 en de afbeelding rechts dateert van 1906 tot 1940. In 1951 is dit raam aangeboden door het gezamenlijke personeel. Is het pand verwoest in de oorlogsjaren en is er weer herbouwd. Het werk roept veel vragen op. Voor degene, die het juiste antwoord weet, staat er een fles jenever klaar.

Hoe je ook in de kunst kan belanden

Ellie Klaverdijk is wel op een heel bijzondere manier in de kunst beland. Ellie: “Ik woon aan de Hazeldonkse Zandweg in Zevenbergen, waar ook de lijnbussen langs komen, die van tijd tot tijd moeten wachten voor de spoorwegovergang. Als die bus dan net voor jouw woning stil staat, dan heb je een bus vol passagiers, die in mijn huiskamer gluren. Ik heb niets te verbergen, maar een beetje privacy is toch wel zo prettig. Ik ben gaan nadenken hoe ik dit zou kunnen oplossen, want ik wilde geen plastic op mijn ramen plakken. Ze mogen wel binnenkijken, maar niet gelijk frontaal. Ik was bij de kapster en zag daar een mooi glas-in-loodraam hangen. En ze zei: ’Dat maakt mijn vader, die geeft daarin les’.”

Ik heb gevraagd of ik een cursus kon volgen en dat kon, ik volgde de cursus in Oosterhout. Daar kom ik nog steeds eigenlijk voor de gezelligheid en om ideeën op doen. Een glas-in-loodraam hangt nu voor mijn raam. Naast glas-in-lood heb ik me toegelegd op Tiffany creaties. Zo beland je door een probleem in de kunst. Nu alweer meer dan 20 jaar met deze hobby bezig. Als ik een stuk verkoop, Bij de verkoop kom ik uit met de materiaalkosten. Dus ik ben er niet echt rijk van geworden, maar het geeft wel veel plezier”. Wie meer over het raam weet, kan mailen naar redactie@uitgeverijdebode.nl[n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief