Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Verwarring over stembureau en late uitslag na drukke verkiezingsdag: ‘Zorgvuldigheid staat boven snelheid’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOOERDIJK - De verkiezingen voor de Provinciale Staten in de gemeente Moerdijk resulteerde in een uitslag die niet veel anders is in de rest van Brabant. De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij in de provincie Noord-Brabant. De opkomst was hoger dan vier jaar gelden, toen ging 51,8% van de stemgerechtigden naar de stembus, nu was dat 53,9%.  In Moerdijk verliep de verkiezingsdag hier en daar rommelig. 


In Helwijk werd geen stembureau geopend, waarna raadslid Jack Lems vragen stelde. “Aangezien we zeker als gemeente het belangrijk vinden dat de drempel om te stemmen zo laag mogelijk is vind ik het onbegrijpelijk dat er in een kern als Helwijk waar toch ook veel oudere mensen wonen geen stembureauaanwezig zal zijn. Dit kan en mag in mijn ogen nooit voortkomen uit logistieke of financiële overwegingen”, stelt Jack Lems.

Het college liet daarop weten dat er bewust voor gekozen is om minder stembureaus te openen voor de verkiezingen van de Provincie en het Waterschap. Toch regelde de gemeente daarop razendsnel busvervoer van Helwijk naar het stemlokaal in Buurthuis Irene in Willemstad. Inwoners van Helwijk zouden vanaf vrijdag voor de verkiezingen de brief ontvangen moeten hebben, maar op verschillende pagina’s op Facebook reageerden mensen dat zij nooit die brief hadden kregen. Toen de gemeente maandag signalen kreeg dat de brieven nog niet bezorgd waren, heeft de gemeente een tweede brief verstuurd die ambtenaren zelf in Helwijk hebben bezorgd. Een woordvoerder laat weten: “Onze collega’s liepen tegelijk met de postbezorger brieven te bezorgen.”

Daarnaast maakt de bemanning van twee stembureaus melding over de toegankelijkheid van het stembureau. Bij gymzaal Droge Mark wordt melding gemaakt van de hoge drempel bij de ingang. Aan de binnenkant is een oprijplaat, aan de buiten kant niet. Ook zouden de stemhokjes zelf wat steviger mogen, in het rapport wordt gevraagd om de volgende keer stevige tafels te regelen. Bij De Borgh houden ze het algemener: ‘Veel klachten over de bereikbaarheid voor mensen met een beperking.’ 

Waar de eerste gemeenten woensdagavond al de voorlopige uitslag bekend maakten, liet de uitslag in Moerdijk lang op zich wachten en werd pas donderdagmiddag gepubliceerd. Vijf van de vijftien stembureaus hadden de stemmen nog niet geteld. “De opkomst was aanzienlijk hoger dan het gemiddelde over de afgelopen vier provinciale verkiezingen,” zegt Burgemeester Aart-Jan Moerkerke. “Dat was heel fijn maar we zijn ook een beetje overvallen door het aantal mensen dat is komen stemmen. Vooral na 16.00 uur nam de drukte toe.” Met het tellen van de uitslag werd rond half drie ‘s nachts gestopt. “Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken kregen we ’s nachts een mail met instructies onder welke voorwaarden het tellen tijdelijk kon worden gestopt. Daar hebben we, vanwege vermoeidheid van de vrijwilligers ook gebruik van gemaakt. Zorgvuldigheid staat op zo’n moment boven snelheid,” zegt Moerkerke. 

Hij laat weten dat de verkiezingsdag altijd achteraf geëvalueerd wordt. “Deze keer hadden we echter last van een samenloop van omstandigheden die we bij de voorbereidingen, die bijna een jaar voor de verkiezingen al starten, niet konden vermoeden.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief