Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

‘Door de vele distels wijk je uit naar een gebied waar je hond niet mag loslopen’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - Hondenbezitter Mariëlle Vrijvogel: ‘De behoefte van iedereen die een hond heeft kan anders zijn. Het kan te maken hebben met de mobiliteit van de mens zelf of van de hond. Niet alle honden kunnen zover lopen, vanwege de leeftijd of blesures. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn, dat wanneer ze hun hond loslaten, de hond wel gehoorzaam is en onder rappel staat, zoals dat dan heet. En dat de hond heeft geleerd om het commando van het ‘hier komen!’ op te volgen.”

“Er kunnen omstandigheden zijn, waardoor de hond kan schrikken en dan gaan rennen. Dan ben je eigenlijk al te laat. Mensen moeten zich meer bewust zijn van de omgeving. En dat de hond nog bereikbaar blijft voor het baasje. Dit is vooral van belang in een losloop gebied.

Anders ligt het met een omheind terrein, zoals hier (buiten gebied Moerdijk-dorp), waar het prikkeldraad is vervangen door spandraad. Wat we hier missen zijn de afvalbakken. Helaas zijn er veel distels en dat is heel onprettig voor de poten van de hond. Hierdoor wijk je al snel uit naar een gebied, waar een hond niet mag loslopen, zoals hier in het gebied Appelzak. Dat is weer funest voor de reeën, die nu kalveren en vogels, die hier broeden.

Dan moet een hond zeker aan de lijn. En roep hem bij je als je iemand anders tegenkomt. Een vorm van beleefdheid. Zeker in een gebied, waar het officieel niet is toegestaan”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief