Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Morgen is de Lintjesregen: Hoe werkt zo’n koninklijke onderscheiding?

Door: Amy Klaverveld Algemeen

MOERDIJK - Traditiegetrouw vind op 26 april de landelijke lintjesregen plaats. Op de dag voor Koningsdag krijgen duizenden mensen uit het hele land een Koninklijke onderscheiding voor hun maatschappelijke inzet. Toch vragen vele mensen zich af: Hoe krijg je nu zo’n lintje? Kanselarij der Nederlandse Orden geeft antwoord.

Iedereen in Nederland kan een Koninklijke Onderscheiding krijgen, in theorie dan. Een lintje krijg je niet zomaar, hiervoor moet je voor langere tijd iets bijzonders hebben gedaan voor de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van sport, cultuur, de kerk, de (pleeg)zorg en ga zo maar door. Het hoeft overigens niet alleen te gaan om vrijwilligerswerk, ook iemand met een betaalde baan maakt kans op een lintje. Als diegene de betreffende baan op bijzondere wijze heeft gevuld, iets wat buiten de functie omgaat én waar veel mensen baat van hebben, kan hij of zij ook een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Kinderen krijgen overigens bijna nooit een Koninklijke onderscheiding, voor een lintje moet iemand zich namelijk minstens vijftien jaar hebben ingezet voor de maatschappij.

Een lintje aanvragen
Het is niet mogelijk om voor jezelf een lintje aan te vragen, maar wél voor een ander. Voordat iemand een lintje ontvangt, gaat daar een heel stappenplan aan vooraf.

Stap  1: Een aanvraag doen bij de gemeente
Doet een collega of een buurman heel bijzonder (vrijwilligers)werk en denk jij dat hij of zij wel een lintje verdient? Dan kan je een aanvraag doen bij de gemeente. Een medewerker kijkt dan met je mee en adviseert of diegene wel in aanraking komt voor een lintje. Is de medewerker van de gemeente van mening dat hij of zij inderdaad bijzonder werk heeft verricht? Dan kan je hem of haar officieel voordragen. Op een formulier moet je dan vermelden om wie het gaat en waarom diegene een Koninklijke onderscheiding verdient.

Stap 2: De burgemeester
Na het officiële voordragen, buigt de burgemeester zich over de zaak en schrijft een advies. Hierin staat of iemand inderdaad een lintje verdient en welke. Er is namelijk verschil in orde en graad als het gaat om de Koninklijke onderscheidingen. In dit advies staat ook beschreven wanneer het lintje uitgereikt kan worden.

Stap 3: De commissaris van de Koning
Het advies van de burgemeester wordt opgestuurd naar de commissaris van de Koning. Ook hij schrijft een advies en zegt wat hij ervan vindt. Het aanvraagformulier en beide adviezen gaan daarna naar Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag. Hier vergadert het Kapittel voor de Civiele Orden. Ook het Kapittel heeft een mening over de aanvraag. Het Kapittel bekijkt of de kandidaat wel echt in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding en in welke Orde.

Stap 5: De minister
Het advies van het Kapittel wordt vervolgens naar de minister gestuurd, die neemt negen van die toen keer het advies wel over. Dit wordt gedaan ineen zogeheten Koninklijk Besluit.

Stap 6: De Koning
Ten slotte moet het Koninklijke beluit nog worden ondertekend door Koning Willem-Alexander. Pas daarna kan de burgemeester het lintje uitreiken.

Iemand voordragen voor een lintje gaat dus ook niet zo makkelijk. De uitreiking van een lintje duurt dan ook minstens zes maanden sinds de aanvraag. In 2022 werden er in Nederland 3025 lintjes uitgereikt tijdens de lintjesregen, in Brabant zelf waren dat er 544.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief