Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Sanering loodsen Huizersdijk start in juni

Door: Redactie Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk en de eigenaar van de loods aan de Huizersdijk zijn tot een schikking gekomen. Dat wil zeggen dat de sanering van de loodsen op 2 juni van start gaat, er is afgesproken dat de sanering binnen 12 weken wordt afgerond. 

Bij de brand aan de Huizersdijk op 15 december 2022 kwam asbest vrij. Daardoor raakteeen groot gedeelte van de wijk Bosselaar Zuid verontreinigd. De eigenaar van de loodsenbleek niet verzekerd en kon of wilde geen opdracht geven voor de schoonmaak van dewijk. De gemeente nam daarop haar verantwoordelijkheid en verstrekte zelf de opdracht, maar startte meteen ook juridische procedures om de kosten te verhalen op de loodseigenaar.

Wethouder Jack van Dorst: “Er is nu een vaststellingsovereenkomst met de BV die eigenaar is van de loodsen, haar bestuurders en een partij die de loodsen wil kopen. Het komt erop neer dat we grofweg de helft van de gemaakte kosten verhalen. De nieuwe eigenaar van het terrein verplicht zich om, voor zijn rekening, op korte termijn te starten met de sloop en sanering van de afgebrande loodsen.”

Gezien de situatie, was dit de best mogelijke uitkomst, aldus Van Dorst: “De loodseigenaar bleek onvoldoende vermogen te hebben en was in eerste instantie niet van plan de kosten te vergoeden. Doordat we meteen beslag hebben gelegd, waren ze genoodzaakt om met ons in overleg te gaan. Een schikking was de beste optie, want bij een faillissement is de kans groot dat de gemeente geen cent krijgt. Bovendien zijn er nu harde afspraken over desanering van de locatie, waar nog altijd asbest ligt. Gezien de zorgen daarover van omwonenden is dat ook een belangrijk resultaat.”

Inmiddels is de loodseigenaar de financiële afspraken nagekomen. De gemeente heeft het beslag opgeheven en de loodsen zijn verkocht. De nieuwe eigenaar moet binnen 14 dagen na levering starten met de sloop en de sanering van het terrein. Die werkzaamheden moet hij vervolgens binnen 10 weken afronden. De gemeente ziet erop toe dat dit gebeurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief