Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Aantal marktkramen Fijnaart gehalveerd: ‘Twee of vier kramen, dat maakt veel verschil’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

FIJNAART - De weekmarkten in de kleine kernen van de gemeente Moerdijk, zijn niet echt florerend. Met als uitzondering ,de grote weekmarkt op donderdag in Zevenbergen, zijn de markten in Klundert, Willemstad en Fijnaart minimaal met slechts 2 kramen. Op dinsdag is het markt in Fijnaart, hier staan nu alleen een visboer en een kaasboer. Niet echt een markt waar je voor alle boodschappen terecht kunt. 

Kaasboer(in) Yvonne van Loon staat al 20 jaar op de weekmarkt in Fijnaart en het kaasbedrijf van Loon bestaat al 40 jaar. Samen met visboer Willy’s Vis uit Prinsenbeek vormt zij nu de weekmarkt in de Voorstraat in Fijnaart. Visboer Wil van Oers (61) staat ook al 25 jaar in Fijnaart, daarnaast nog in Dongen, Made, Zevenbergen, Teteringen, Zundert en zaterdag weer in Zevenbergen. Hij heeft 40-50 vaste klanten in het dorp Fijnaart. Hij werkt van 05.00-20.00 uur en zou wel wat minder willen, maar heeft helaas geen opvolging, zoals veel marktlieden, zegt hij . 

Kaasboerin Yvonne heeft zich hard gemaakt om de markt in Fijnaart binnenkort weer uit te breiden. “De slager is tijdelijk weggeweest in verband met een operatie en zal gelukkig over een paar weken weer terug te zien zijn op de markt in Fijnaart,” zegt Yvonne met een grote glimlach. 

Ook deelt ze mee, terwijl ze ondertussen gewoon doorgaat met kaas snijden en inpakken voor de rij klanten voor haar kraam, dat er gelukkig ook een goede en leuke groenteboer terugkomt op de markt in Fijnaart en nog een kippenboer. 

De 64-jarige kaasboerin Yvonne werkt elke dag van 06.15-13.00 uur en kent alle klanten bij naam en voelt zich nog 18. Ze staat o.a. in Zeeland Tholen, Lexmond en op zaterdag in Limburg. Meteen wordt duidelijk waarom de rij voor haar kaaskraam zo groot is; ze heeft voor iedere klant haar praatje klaar en heeft een zeer uitgebreid assortiment kaas, salades, noten, worsten kwark en meer. Volgens haar gaat het om kwaliteit, kwantiteit en klantvriendelijkheid. En vooral het laatste kenmerk, vergeten veel marktlui, zegt Yvonne. Heer en mevrouw Jonkers Frijters staan met hun hondje ook wekelijks in de rij voor haar kraam. Ondertussen maakt Yvonne de hele rij voor haar kraam aan het lachen met haar Jodel-act.

Lia Schouwenaars komt elke dinsdag speciaal uit Noordhoek naar de markt in Fijnaart om kaas bij Yvonne van Loon te halen. “Helaas is de markt in Noordhoek gestopt,veel vaste klanten uit Noordhoek komen nu speciaal naar Fijnaart voor kaashandel van Loon.”  

Lia neemt elke week kaas mee voor haar dochters en gaat dan altijd even langs de DA-winkel van haar dochter Rian van Laarhoven. Deze eigenaresse van de Fijnaartse drogisterij zegt dat het nu een stuk rustiger is op dinsdag doordat de markt gehalveerd is. Twee of vier kramen, dat maakt veel verschil, volgens Rian. De weekmarkt is volgens haar superbelangrijk voor de plaatselijke middenstand. Zij is kaasboer Yvonne zeer dankbaar voor al haar inspanningen om de markt weer nieuw leven in te blazen, zodat ook de lokale middenstand daardoor weer meer aanloop in hun winkels krijgt daardoor.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief