Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Vrijwilligers werken hard om Ons Bad klaar te maken voor nieuw zwemseizoen

Door: Tom Rietveld Algemeen

WILLEMSTAD - Om het zwembad Ons Bad’ in Willemstad weer tip-top in orde te krijgen voor het nieuwe zwemseizoen zijn de vrijwilligers nu volop aan het klussen. Schoonmaken, verven en timmeren. Voorzitter Gijs Piscaer: ”We hebben een aantal weekenden geprikt, Dit weekend is het verfweekend. Vorig weekend was het Groen weekend, dan wordt het gras gemaaid, de heggen en bomen gesnoeid, de takken en blaadjes opgeruimd. En komend weekend is het poetsen. Schoonmaken. Ramen zemen en alle douches, wcs en andere ruimten schoonmaken. Dan ziet het er weer piekfijn uit voor de opening van het bad op 1 mei.

In totaal hebben we zon 80 a 100 vrijwilligers, die het hele jaar door voor verschillende klussen beschikbaar zijn. Allemaal mensen uit Willemstad. We zijn als bestuur heel trots op die club.

“Het zwembad bestaat dit jaar 50 jaar, dus dat gaan we vieren met verschillende evenementen.We hebben een vast riedeltje, dat zich de afgelopen jaren bewezen heeft. Maar nu extra feestelijk. De nadruk komt te liggen op het Middenzomerfeest. Altijd op 21 juni.Dan is het feest. Dan liggen er in het water grote springkussens voor de kinderen. Voor de ouders drankjes en eten. Muziek en bandjes. Laatste vrijdag voor de grote vakantie is er dan de zgn. Zwemping. Dan kunnen de kinderen, ook van alle basisscholen hier een nachtje in hun tentjes slapen. Op vrijdagmiddag hun tentje opzetten. Dan spelletjes doen en slapen. Zaterdagmorgen ochtendgymnastiek en spelletjes aan het zwembad. Na het ontbijt weer naar huis.

In 2015 is het zwembad overgedragen van de gemeente Moerdijk naar de Stichting Ons Bad

Een overeenkomst voor 10 jaar. Volgend jaar zal het verlengd worden. En dan komen er weer vele uitdagingen op ons pad. Zoals de verhuizing van de voetbalvereniging Kogelvangers naar een terrein hiernaast, zodat op het terrein van de Kogelvangers een zgn MFA kan komen. Een duurzame voorziening voor de functies basisschool, kinderopvang, buurthuis en gymzaal in de vorm van een multifunctionele accommodatie (MFA).


Bijschrift - Foto: Tom Rietveld

Verduurzamen van de zwembaden

Alle vier de zwembaden moeten verduurzaamd worden. Er zijn ook volop kansen straks als de Kogelvangers directe buren zijn. Dan komt er daar kunstgras en dat moet gekoeld worden. Dus daar komt warm water vanaf en laten wij dat als zwembad nu goed kunnen gebruiken. Dus 1 + 1 = 3.

Alle daken liggen inmiddels al vol met zonnepanelen. We verwarmen de zwembaden nu nog met gas. Dat is een kostbare zaak afgelopen jaren. Dus daar zitten kansen voor verduurzaming in. Dat is wel een lastig verhaal omdat wij een enorme piekbelasting hebben. 

In juni straks gaat het water in de zwembaden en dat is dan 4 graden als het uit de kraan komt. Het gaat dan om 1000 kuub. En dat moet opgewarmd worden tot 21 graden. Dus zon grote bak met water verwarmen kost aardig wat gas. En dat is dan in april en mei. De zomermaanden is het warmer en dan hebben we niet zoveel gas meer nodig. Een oplossing met warmtepompen is vrij kostbaar, omdat het, maar voor een korte periode van een enkele maand is. En dan weegt het niet op tegen de gasprijs. Een lastig verhaal voor openlucht zwembaden.

Bij de Kogelvangers ligt het ook vol met zonnepanelen. Voor eigen behoefte. Dus dat zou je wel kunnen combineren. Wij hebben niet het hele jaar stroom nodig. De rest van het jaar kan de voetbalvereniging dat gebruiken. En als de voetbal met zomervakantie zijn, dan is het bij ons topseizoen en kunnen wij die stroom wel gebruiken. Er liggen dus kansen. We moeten daar eens heel serieus naar kijken. Een onafhankelijk bureau gaat dit mogelijk voor de gemeente Moerdijk uitzoeken en begeleiden. Wat zijn de kansen, wat zijn de mogelijkheden en wat kost het allemaal. Een andere uitdaging is dat de Europese regelgeving het gebruik van chloor in de ban gaat doen. Nu is het verplicht. Bij die wijziging moet er een nieuwe installatie komen, die met zout werkt. En dat is ook een duur feestje. Dat zijn kosten, die je als stichting niet kunt dragen. Voor minder dan anderhalve ton red je het denk ik niet.”

Vraag aan Bart Copier helpt zaterdag bij het bad. “Ik ben in 2019 teruggekomen uit Australië. Daar hebben we 23 jaar gewoond. Mijn vader ging dementeren, daar kwamen we pas achter, toen we hier op vakantie waren. Dus daarna voorgoed terug naar Nederland om mijn moeder te helpen als mantelzorger voor mijn vader. Dat is, maar kort geweest. Maart 2022 is hij overleden.”

“Ik heb mijn jeugd hier doorgebracht in Willemstad. Op mijn 10de kwamen we hier wonen. Ik heb hier gezwommen en ook les gehad. Alle zwemdiplomas gehaald bij badmeester Kreeft en badjuf Nellie van Hoorne. Als pubers kwamen we hier zomers elke dag. Toen kwamen er ook veel jongelui van de camping hier uit de buurt. Hun ouders stonden met tent of caravan al jaren op de camping en kwamen elke zomer hier naar toe. Die kwamen uit Vlaardingen en Rotterdam. Het was een mooie tijd om hier je jeugd door te brengen. Het is een toeristische plaats, dus je hoefde niet meer op vakantie naar een ander oord.”


Bijschrift - Tom RietveldBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief