Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Koolstofboeren verbeteren de bodem: ‘Een gezonde bodem is de fabriek voor een gezond gewas’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

HEIJNINGEN - In de gemeente Moerdijk zijn inmiddels twaalf boeren aan de slag gegaan met carbon farming. Ook Yvon en Gerben van Nieuwenhuijzen zijn koolstofboeren. Door hun land anders te bewerken binden ze Co2 aan de grond. Bedrijven op het haven- en industrieterrein kunnen zo een deel van hun footprint afkopen en de Heijningse klei wordt er een stukje gezonder van. 

Wie kent het proces van fotosynthese nog uit de biologieboeken? Planten halen CO2, koolstofdioxine, uit de lucht en zetten dit om in zuurstof en glucose. “Dat zijn de koolhydraten in onze aardappelen,” legt Yvon uit. “Dat zijn de koolhydraten in onze aardappelen,” legt Yvon uit. “Maar als je gaat oogsten dan komt die CO2 deels weer vrij en een ander deel blijft in de vorm van plantenresten achter in de bodem. Wij zijn als enige sector in staat om CO2 vast te leggen, want sinds de industriële revolutie is de mensheid we veel te veel CO2 gaan uitstoten.”

Wintergroen

Plantresten worden, om CO2 aan de grond te binden, niet meer weggehaald, maar Yvon en Gerben laten deze op het veld en verwerken het in de grond. “Wij verbouwen tarwe en met de overgebleven stro kun je twee dingen doen: Je haalt het van het land of je hakt het fijn en werkt het weer onder. Wat we als koolstofboer ook doen, is na de oogst groenbemesters aanplanten als nateelt. Die laat je in de winter zoveel mogelijk staan en werk je in het voorjaar onder.”

Spitten

Op de akker waar we gaan kijken heeft afgelopen winter een mix van verschillende planten gestaan zoals japanse haver, gele mosterd en olievlas. Door de vorst zijn de planten afgestorven maar als er geen vorst is geweest wordt het veld gemaaid. Gerben gaat binnenkort met het veld aan de gang. “Er is een verschil tussen ploegen en spitten. Bij spitten verdwijnen de resten niet te ver onder de aarde en voegen ze juist iets toe aan het bodemleven. Zie je al die kleine gaatjes in de grond? Dat wil zeggen dat hier van alles leeft,” wijst hij.

Goed voor de bodem

“Als boer ben je altijd bezig om de bodem te verbeteren,” vertelt Yvon. “Een gezonde bodem is de
fabriek voor een gezond gewas.” Door carbon farming binden we niet alleen CO2 maar hebben we ook minder mest en kunstmest nodig. Voorheen waren de akkers in de winter onbeteeld, nu zie je veel meer groene akkers hier in de omgeving. Ook in de winter.” Toch is niet iedere groenbemester geschikt voor elk veld. “Het ligt eraan wat je daarna wilt telen. Sommige groenbemesters zijn ontzettend geliefd bij slakken of bij aaltjes, dan kun je daarna beter niet iets telen wat daar gevoelig voor is, daarom moeten we zorgvuldig vooruit plannen.”

Samenwerking

Yvon is bestuurslid bij de ZLTO, de organisatie die samen met het havenbedrijf en de gemeente een samenwerking aanging met de twaalf boeren. De Moerdijkse boeren leggen samen ieder jaar 600.000 kg CO2 meer vast dan voor de samenwerking. “Het koolstofboeren wordt eigenlijk steeds bekender, wij zijn er in mei vorig jaar mee begonnen. 

Ze is blij met de steun vanuit de gemeente en het havenbedrijf en dat deze samen met ZLTO Moerdijk samenwerken op dit vlak. Om namelijk te kunnen starten moet er een 0-meting uitgevoerd worden, waarbij ca 60 monsters uit de grond genomen worden om de organische stof te meten. Dit is mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente en het haven- en industriegebied.” Straks worden deze metingen nogmaals gedaan en geeft het een beeld van hoeveel de grond verbeterd is. En we zijn ook blij dat we steeds meer bedrijven op het industrieterrein aan ons kunnen koppelen. En dat we samen op kunnen gaan om steeds meer CO2 vast te leggen in Moerdijkse bodem.[n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief