Jack van Dorst, hier tweede van links. Samen met Bennie Blom, Danny Dingemans, Aart-Jan Moerkerke, Pauline Joosten en Hans Slagboom.
Jack van Dorst, hier tweede van links. Samen met Bennie Blom, Danny Dingemans, Aart-Jan Moerkerke, Pauline Joosten en Hans Slagboom. Foto: Gemeente Moerdijk

College totaal verrast door vertrek Van Dorst: ‘Er is geen overleg geweest’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - Het vertrek van wethouder Jack van Dorst kwam voor zijn collega’s in het college als een verrassing. In een vanaf maandag huis-aan-huis bezorgde flyer laat van Dorst inwoners van de gemeente weten per direct te stoppen. De officiële brief aan het college volgde pas later. 

“Het was voor ons ook onverwacht dat Jack dit met in een flyer mededeelde,” vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke. “De manier waarop is een kwestie van smaak. Maar wij moeten nu omgaan met de nieuwe situatie.” De portefeuilles van Van Dorst worden verdeeld onder de huidige college leden, al neemt Danny Dingemans op korte termijn de zaken over. “Hij heeft eerder al de taken van Jack overgenomen toen hij wegens ziekte afwezig was,” zegt Moerkerke. 

De aanwezige collegeleden zijn stil op het persmoment. “We hebben de kans niet gehad om dit besluit te bespreken. Er is geen overleg geweest,” zegt Moerkerke. Wethouder Pauline Joosten geeft aan op maandagmiddag nog met Van Dorst bij een bijeenkomst te zijn geweest, ook toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Van Dorst woonde vergaderingen bij en was vorige week nog aanwezig bij de start van de sloopwerkzaamheden aan de Lamgatsebrug.  

Ook in de grootste lokale partij speelt er niks zegt wethouder Bennie Blom, partijgenoot van Van Dorst. “Er is geen wrijving. We willen als college graag politieke rust creëren.”

Van Dorst was al van plan om in september van dit jaar afscheid te nemen, daarvoor schoof Onafhankelijk Moerdijk Hans van Breukelen naar voren als vervanger. Naast de flyer heeft Van Dorst inmiddels ook een korte maar krachtige ontslagbrief ingediend. “Beste gemeenteraad, Bij deze deel ik u mee dat ik per 9 april 2024 mijn ontslag neem als wethouder in de gemeente Moerdijk. Met vriendelijke groet, Jack van Dorst”.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief