Afbeelding
Foto: Facebook Onafhankelijk Moerdijk

Fractievoorzitter reageert op vertrek wethouder Van Dorst: ‘Aan de coalitie houden we vast’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - Hoewel fractievoorzitter Jack Lems van Onafhankelijk Moerdijk (OM) zondagavond al op de hoogte was van het vertrek van wethouder Jack van Dorst (OM), werd hij maandagavond toch overvallen door de verspreide folder. “Het was de bedoeling dat hij dinsdag zijn vertrek bekend zou maken. Maar maandagavond ontvingen verschillende mensen de folder al. Dan gaat het snel, voor je het weet circuleert de folder via verschillende apps.” 

“We wisten niet dat deze folder gedrukt werd,” vertelt Lems. “Tussen onze fractie en Jack waren er geen problemen. We hebben goed over zijn vertrek gepraat.” Over de genoemde politieke spelletjes die Jack aankaart in zijn afscheidsboodschap zegt Lems. “De verwoording is wat ongelukkig, al snap ik het wel. Natuurlijk worden er politieke spelletjes gespeeld, soms gaat het te veel over de details in plaats van het algemeen belang.” Hij zag deze actie dan ook niet aankomen. “We wisten al dat hij na de zomer zou stoppen. Toen Jack belde dacht ik: ‘O jee, hij gooit toch de handdoek in de ring’. We begrijpen zijn besluit maar hadden het niet verwacht.”

Van Dorst zou na de zomer al stoppen, om vervroegd met pensioen te gaan. Hans van Brenkelen, hij was eerder al wethouder, zou de laatste anderhalf jaar van de periode het stokje van hem overnemen. “Hij heeft ervaring bij de gemeente Rotterdam, daar ging hij over de financiën, ook was hij eerder wethouder in Moerdijk. Op korte termijn worden de lopende dossiers overgenomen, we moeten alleen kijken of hij eerder kan beginnen dan de geplande 1 september. Het is natuurlijk maar voor anderhalf jaar, dan is het niet handig om iemand van buitenaf te halen die dossiers en de gemeente nog niet kent.” 

Wat Lems betreft verandert er behalve een wethouder niks aan het college en het coalitieakkoord. “We willen het college niet opblazen. We zijn wel aan het kijken of Hans eerder kan beginnen,” zegt Lems. “We willen hem zorgvuldig laten invliegen, dat moet netjes gebeuren. Als Hans in het college komt moeten we de portefeuilles wellicht wel anders verdelen. Maar aan de coalitie houden we vast.” Wie de partij na de verkiezingen in 2026 naar voren wil schuiven laat hij in het midden. “Dat is nog ver weg, tegen die tijd kijken we naar onze kandidaten en welke portefeuilles daar bij passen.” 

Lems verwacht niet dat het spontane vertrek van Van Dorst invloed heeft op hoe inwoners Onafhankelijk Moerdijk zien. “Burgers zien en weten wat we doen, en weten dat we het beste met de inwoners voor hebben. Je moet ook zien wat Jack allemaal bereikt heeft. Hij heeft een sluitende begroting gepresenteerd, die is goed leesbaar voor de inwoners. Wat dat betreft verdient hij nog steeds een pluim.”

Jack Lems


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief