Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Geen nieuwe kazerne voor brandweer Willemstad

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

WILLEMSTAD - De Brandweer in Willemstad blijft waarschijnlijk aan de landpoortstraat. In een Raadinformatiebrief laat het college weten dat het lastig is om een nieuwe locatie te vinden voor de brandweerkazerne. De huidige kazerne kan verbouwd worden maar dat ziet de lokale brandweer niet zitten, schrijven ze in een brandbrief aan het college. 

In de raadsinformatiebrief staat dat de gemeente in overleg met de provincie toch heeft besloten voor het uitbreiden van de huidige kazerne kiest. De provincie werkt niet mee aan nieuwbouw in het buitengebied en hecht er belang aan dat de kazerne nabij het cultureel erfgoed van Willemstad gevestigd is. Vandaaruit is samen met de brandweer onderzocht hoe de kazerne kan worden verbouwd, in overleg met de Stichting Monumentenhuis Brabant. 

Verbouwing

Na de verbouwing is de kazerne groter dan de huidige kazerne, dat moet ook want de tankautospuit past nauwelijks meer in de de kazerne. De kazerne wordt volgens de plannen dieper door deze verder in de Rijksmonumentale wal te plaatsen, daardoor pas de tankautospuit beter in de kazerne. Ook verschuift de kazerne iets richting de trap waarmee je de wal op kunt. 

De geschatte kosten van de verbouwing zijn ongeveer 1,8 miljoen. Tijdens de verbouwing kan de brandweer gebruik maken van een tijdelijke locatie. Kosten hiervoor liggen op ongeveer 150.000

Brandbrief

Brandweer Willemstad is het niet eens met de plannen voor de verbouwing en stuurt een brandbrief naar de gemeenteraad. De huidige locatie biedt volgens de brandweerlieden niet voldoende parkeergelegenheid voor privévoertuigen en operationele voertuigen. Als de brandweer bij een oproep niet snel een parkeerplek kan vinden dan wordt de respons in een noodsituatie vertraagd. Ook het wegrijden bij de brandweerkazerne aan de Landpoortstraat is lastig, er is weinig ruimte om te manoeuvreren en door de toename van toerisme in de vesting.  

De brandweer ziet liever een nieuwe locatie waar voldoende ruimte is voor voertuigen, apparatuur en oefenfaciliteiten. Als er voor een nieuwe locatie wordt gekozen dan krijgt de brandweer een groter dekkingsgebied. Een verhuizing naar de hoek Steenpad/Noordlangeweg verkort de uitruktijd met 3 minuten. 

Tijdelijke locatie

Ook de tijdelijke locatie voldoet volgens de brandweer niet aan de eisen. Tijdens de verbouwing zou de brandweer verhuizen naar het watersportgebouw aan de Lantaarndijk. Deze locatie is vooral lastig voor de brandweermannen die bij een melding naar de kazerne moeten als voor uit uitrijden met materieel. Post Willemstad laten weten het hier niet bij te laten en dient een WOO-verzoek (Wet open overheid) in. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief