Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Burgers blij met bloemenstroken in Moerdijk

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

MOERDIJK - Uit de reacties van veel Moerdijkers blijkt dat men erg te spreken is over het initiatief tot het project Heem en Bloembollen en de uitvoering daarvan door de gemeente Moerdijk. Dat vertelde wethouder Jack van Dorst woensdag in de Moerdijkzaal waar door deskundigen de filosofie achter Heem en Bloembollen werd toegelicht.

De middag werd georganiseerd door Bras Fijnaart Groenvoorziening & Cultuurtechniek, dit jaar uitgeroepen tot de meeste duurzame ondernemer van de gemeente Moerdijk. Het bedrijf houdt zich onder andere bezig met de grasmat in de Johan Cruijff ArenA en de bloemenranden bij de entrees van de kernen van de gemeente Moerdijk. Het bedrijf staat onder leiding van Goof Rijndorp. Er werken 75 personen.

Opdracht

Tijdens de middag in de Moerdijkzaal lieten enkele deskundigen hun licht schijnen over de aangelegde bloemenstroken en over het groen in Nederland in het algemeen. Vorig jaar gaf de gemeenteraad van Moerdijk aan het college de opdracht om bij de entrees van de elf kernen bloemenstroken te laten aanleggen. De inwoners van de gemeente werd verzocht mee te denken over de soorten bloemen die hierin zouden moeten verschijnen. Zij konden kiezen uit vier mengsels van bloembollen en bij dit gebied horende kruiden, zogenaamde heemplanten. De meeste inwoners kozen voor mengsel vier. Dat betekende dat in bijna alle kernen in februari een mengsel van krokussen opkwam.

Kruiden

In de loop van het voorjaar volgden de donkerblauwe muscari met verschillende soorten kleurrijke botanische tulpen gecombineerd met verschillende narcissen en tot slot een blauwe boshyacint. Richting de zomer kwamen nog de prairielelie en verschillende soorten alliums op. Naast de bloembollen werden er ook streekeigen kruiden ingezaaid. Die kunnen per dorp of stad verschillen, want de soorten worden afgestemd op de plaatselijke bodemsoort. De ene soort geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan rijke kleigrond, de andere prefereert arme grond. Het gaat dan om bijvoorbeeld gewone margriet, knoopkruid en beemdkroon. Zodat er ook nadat de bloembollen zijn uitgebloeid nog volop bloemen en kleuren te zien zijn.

Bloembollen

Willem Zandbergen van bloembollenbedrijf JUB Holland vertelde dat er heel veel komt kijken voordat er bollen geplant kunnen worden. Zo moet de toplaag worden weggehaald en de ondergrond soms verrijkt met meststoffen. De stroken met bloemen zorgen voor meer insecten en daardoor ook meer vogels, een grotere biodiversiteit en duurzaamheid, én het is nog mooi ook. Het verhaal van ecoloog Johannes Regelink was niet zo positief. Hij zag de toekomst van de biodiversiteit van de wereld somber in. "Omdat veel bomen vanwege de veiligheid worden gekapt voordat ze oud zijn kunnen hun afstervende structuren niet meer dienen om insecten en andere dieren tot onderdak en eten te dienen".

Onderhoud

Als afsluiting van de middag werd er een bloemenstrook in een van de wijken van Zevenbergen bezocht. Daar bleek dat de bloemenstrook er een stuk minder florissant bijlag dan enkele weken geleden. Door het goede weer en de weinige regen waren veel kruiden al uitgebloeid zodat de strook een wat dorre indruk maakte. Van Dorst vertelde dan ook dat de Gemeente Moerdijk er alles aan moet doen om de bevolking voor te lichten zodat zij niet meteen met eisen komt om de hele boel maar op te ruimen. Zandbergen: "De planten zaaien zichzelf uit zodat het er volgend jaar weer prachtig bijligt. Bij goed onderhoud kunnen de bloemenstroken zeker twintig jaar mee".

BIJDRAGE TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief