V.l.n.r. Eef Schoneveld, Henk Goverde en Ferdinand van den Oever poseren met de nieuwe defibrillator.
V.l.n.r. Eef Schoneveld, Henk Goverde en Ferdinand van den Oever poseren met de nieuwe defibrillator. Foto: Ties Steehouwer

Moerdijk dit jaar nog volledig AED-proof

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk is hard op weg naar een volledig dekkend netwerk van AED-apparaten. De laatste actie om dat te bereiken werd donderdag ondernomen door het Havenbedrijf Moerdijk met een gift van 23 van deze apparaten.

Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenbedrijf, overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder Eef Schoneveld. Deze AED werd meteen in gebruik genomen bij de jeu de boules vereniging Groene Ster in Zevenbergen op het sportpark De Knip.

Verdeling

In alle kernen bevinden zich wel AED-apparaten. Soms zijn die voor een ieder te bereiken maar vaak ook niet. Ook de verdeling over de kernen is niet optimaal. Zo heeft het Rode Kruis in Fijnaart er in de loop der jaren voor gezorgd dat er voldoende zijn in het dorp terwijl ze in andere kernen vaak met een lampje te zoeken zijn. In de hele gemeente Moerdijk zijn er nu 48, maar volgens Schoneveld zouden dat er 70 moeten zijn. De gift van 23 stuks van het Havenbedrijf is dan ook meer dan welkom.

Vitaliteitsregeling

De directeur van het Havenbedrijf vertelde dat er voor deze 23 apparaten 47.000 euro is uitgetrokken. "We streven ernaar om elk jaar vijf procent van ons bedrijfsresultaat via onze Vitaliteitsregeling ten goede te laten komen aan de bevolking van de gemeente Moerdijk". De voorzitter van Groene Ster, Ab Maas, vertelde dat hun AED na twaalf jaar aan vervanging toe was. Niet alleen is de accu aan vervanging toe, ook de technische ontwikkeling van AED's niet staat stil. Naast de techniek is de mens nog steeds noodzakelijk om een succesvolle reanimatie uit te voeren. De cursus die daarvoor nodig is wordt ook door het Havenbedrijf betaald.

Ponyclub

De naastgelegen accommodatie van de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Prinses Irene gaat indien dat nodig is gebruik maken van de nieuwe AED. Voorzitter Anton Rijnart vertelde daarmee erg in zijn nopjes te zijn. Het gaat bij het netwerk van de AED's om apparaten die voor de hulpverleners direct bereikbaar zijn. Veel verenigingen hebben er wel een in de kleedruimte of de kantine hangen, maar die zitten dan vaak achter slot en grendel. Volgens de wethouder is 70 stuks voor de hele gemeente niet alleen voldoende, het moeten er volgens hem ook niet meer zijn. "Dan werkt het systeem onvoldoende". Dat systeem drijft helemaal op vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd. Zij worden via 112 en een oproep opgeroepen om hulp te verlenen. Met een code kunnen ze dan de AED aan het werk zetten. Van den Oever vertelde dat 80 procent van de bedrijven op het industrieterrein inmiddels over een operationele AED beschikken. De AED aan het hek van Groene Ster werd onthuld door de leden Henk Goverde en Ed Brouwer. Zij hebben het tweemaal meegemaakt de laatste jaren dat er iemand tijdens het sporten aan hartfalen overleed. De Gemeente Moerdijk onderzoekt of er nog 'witte' AED-plekken zijn. De bedoeling is dan dat de ruim 71 AED's nog dit jaar operationeel zijn.

BIJDRAGE TIES STEEHOUWERBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief