Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Crowdfunding gestart om boek over Kasteel Bouvigne’s bouwhistorie mogelijk te maken

Door: Michel Claessens Cultuur

BREDA - Kasteel Bouvigne is een van de bekendste monumenten in Breda, maar toch wist men maar weinig over de bouwgeschiedenis van dit monument. Bouwhistoricus Erik Dolne maakte het zijn doel om deze geschiedenis te ontrafelen en na 40 jaar onderzoek heeft hij het complete verhaal opgeschreven in zijn boek. Om te zorgen dat dit bijzondere boek kan worden uitgegeven, is Erik een crowdfundingsactie gestart.

In 1973 was het voor de meeste bouwhistorici een vaststaand feit dat de bouwgeschiedenis van Kasteel Bouvigne nooit ontrafeld zou kunnen worden, wegens gebrek aan voldoende bronnen en bouwsporen. Erik Dolne accepteerde dit echter niet en ging de uitdaging aan. Tijdens de grote renovatie van Kasteel Bouvigne, die plaatsvond van 1973 tot 1975, volgde hij deze nauwlettend. Na 40 jaar studie en onderzoek slaagde hij erin om het complete verhaal over de bouw van het kasteel naar boven te halen.

Het resultaat is een onderzoek van maar liefst 336 pagina’s, waarin verschillende bouwfasen, het exterieur en interieur, de tuinen en de omgeving worden behandeld. Het onderzoek richt zich ook op de bewoners en eigenaren door de tijd heen, en op de rijke historische context waarin hun levens zich afspeelden. Erik hoopt dit uitgebreide en rijk geïllustreerde onderzoek nu te publiceren als een boek. Het drukken van dit boek brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee. Om ervoor te zorgen dat dit boek toch het daglicht zal zien, is Erik een crowdfundingsactie gestart waarmee hij de eerste oplage hoopt te realiseren. Kijk voor meer informatie over het boek op de website van de crowdfunding.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief