Désirée Brummans, Gert Jan de Gier Peter van der Eijnden.
Désirée Brummans, Gert Jan de Gier Peter van der Eijnden. Foto: Tom Rietveld

Groene Pluim voor Luijtgaarden uitgereikt

Door: Monique Jansen Economie

STANDDAARBUITEN - Het familiebedrijf van Kees vd Luijtgaarden in Standdaarbuiten is al heel lang met duurzaamheid bezig en verdient terecht de Groene Pluim met haar denken en doen bij de handelsactiviteiten van nieuwe en gebruikte dakpannen en andere bouwmaterialen. Al bij de vorige generaties zag men dat hergebruik van goede materialen waarde heeft.

Dakpannen voor hergebruik op een dak is nu 60 %. De andere 40% wordt ingezet in het alternatieve circulaire systeem als waterkering langs oevers of vulling voor schanskorven als afscheiding. Ook worden gemalen dakpannen ingezet als gravel op tennisbanen en op sedum daken. 

Behalve alle aandacht voor het product, gaat de aandacht ook op voor de medewerkers. Kijken naar de mogelijkheden, waardoor er ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werk is. Daarnaast wordt er enorm ingezet op jong talent, die de snelheid aankunnen van de huidige en toekomstige uitdagingen.

Derde generatie 

Kees vd Luijtgaarden: “Ik ben de derde generatie en heb de organisatie structuur drie jaar geleden aangepast, omdat ik absoluut niet op de stoel van Gert Jan de Gier als algemeen directeur wil zitten. Dat is niets voor mij. Ik heb het creatieve van mijn vader en opa om markten en producten te zien en daarom werkt de tandem met Gert Jan zo goed. Ik heb nu de tijd om constant te pionieren in de markt en dan sparren met Gert Jan, wat is bruikbaar en wat niet voor onze organisatie”.

Erg trots op zo’n bedrijf

Wethouder Désirée Brummans heeft vrijdag de eer de Groene Pluim op te spelden bij directeur Gert Jan de Gier. Gert Jan benadrukt dat deze duurzaamheidsprijs voor de inzet van de hele organisatie is. Wethouder Brummans: “Als Gemeente Moerdijk zijn we erg trots om zo’n bedrijf als Luijtgaarden in onze gemeente te hebben. We hebben een heel belangrijke taak om inwoners en bedrijfsleven te stimuleren om zo duurzaam mogelijk te gaan werken. Eigenlijk moeten we met z’n allen duurzamer gaan leven om deze wereld een beetje beter door te geven. Dat kunnen we als overheid niet alleen. We kunnen stimuleren, motiveren, we kunnen kennis delen. We zijn blij met ieder bedrijf in onze gemeente die zich daar voor wil inzetten. En ik kan niet anders zeggen dat Luijtgaarden dit met passie heeft gedaan.”

“Circulariteit staat hoog in het vaandel, dat kun je al zien bij de ingang. Bij de vijverpartij met de beschoeiing van dakpannen. Ook ecologisch een mooi concept. En de sociale duurzaamheid is vandaag de dag heel belangrijk. Het feit dat jullie op zoveel verschillende manieren duurzaam zijn en daarop zijn getoetst door de Groene Pluim is er geconcludeerd dat jullie met recht een Groene Pluim verdienen. Van harte gefeliciteerd met deze mooie onderscheiding. Hoort en zegt het voort. Gaan wij ook doen vanuit de gemeente.”


Vijver met beschikking van dakpannen.  -  Foto Tom Rietveld

Stichting De Groene Pluim

De stichting achter de Groene Pluim is in 2016 ontstaan om bedrijven, die duurzaam ondernemen, te erkennen, te waarderen, en stevig te positioneren. Bedrijven, die zich inzetten voor fatsoenlijke banen, duurzaam produceren, klimaatverandering tegengaan en samenwerking zoeken. De uitreiking van de Groene Pluim is de kroon op sociaal en duurzaam ondernemerschap.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief