Jometteke in actie voor Warmetruiendag.
Jometteke in actie voor Warmetruiendag. Foto: Anton Rijnart

Vier Warmetruiendag met 15-jarige Jometteke

Sport en Vereniging

ZEVENBERGEN - Jometteke is een Zevenbergs poppentheater dat dit jaar 15 jaar bestaat. Er staat in de loop van dit jaar nog een mooie verrassing te wachten, georganiseerd vanuit de twee oud-kleuterjuffen Joke en Metty. Met de koude start van dit jaar 2024, waarin we al ijs en sneeuw hebben mogen begroeten, hebben de juffen voor hun poppenkast zich goed ingepakt. 

Ook Jan Klaassen en de sneeuwpop doen dit jaar een extra warme trui of sjaal aan. Zoon Pascal Rijnart, klimaatpsycholoog en dit jaar met 4 anderen klimaatburgemeester van Moerdijk, wist Jometteke te inspireren om ook hun Poppenkast meer klimaatbewust te maken. De club van klimaatburgemeesters hebben dit jaar flink wat acties in petto, waarbij ze geholpen worden door Gemeente Moerdijk en graag samen met u optrekken. Doe bijvoorbeeld zelf mee met de Warmetruiendag vrijdag 2 februari of de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart, ook in uw kern van de gemeente Moerdijk.

Eerst dus de Warmetruiendag, jaarlijks in februari naar de Kyoto-overeenkomst uit 2005 met als doel: de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius. Het idee van de Warmetruiendag is simpel: “Warme trui = besparen met plezier”. Wat vragen we van u? Trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 6% energie per graad en dus 6% CO2 uitstoot. Daarnaast kun je de actie aankleden met leuke en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Er is heel veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen. Daarmee is een hele grote winst te boeken voor het klimaat. In Moerdijk sluiten we net als Jometteke aan bij deze landelijke dag en brengen dit onder de aandacht in de gemeente. Alle beetjes helpen! Check de speciale pagina van de klimaatburgemeesters binnenkort op de website van de Gemeente Moerdijk en neem uiteraard ook contact op met Jometteke (www.jometteke.nl) als u de kinderen wil inspireren met de klimaat-poppenkast![n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief