Het winnende team “Avondjes uit I”
Het winnende team “Avondjes uit I” Foto: Piet Ooijen

Succesvolle dorpsquiz van Heemkundekring

Sport en Vereniging

ZEVENBERGEN - Op vrijdagavond 5 april organiseerde de Heemkundekring Willem van Strijen voor de eerste keer de Zevenbergse dorpsquiz. 22 teams met samen ongeveer 100 deelnemers hadden zich ingeschreven en de gelagmaker bij Verhoeven aan de Kerkstraat zat gezellig vol. De Heemkundekring had natuurtalent spreekstalmeester Michel van Opstal bereid gevonden om de quiz te presenteren en hij steeg deze avond boven zichzelf uit.

De voorbereidingen begonnen al met carnaval. 

Angela Rindt, secretaris en animator van de dorpsquiz, heeft toen met enkele andere medewerkers in de carnavalsoptocht de Zevenbergenaren warm gemaakt voor deze dorpsquiz door inschrijfbiljetten uit te delen. Het resultaat was dat er zelfs een wachtlijst ontstond.

Acht rondes

De Heemkundekring had 8 rondes van ieder 10 vragen bedacht die op twee schermen werden geprojecteerd. Iedere ronde kende 10 steeds terugkerende thema’s  zoals: 50 jaar geleden, Zevenbergse cafés en bedrijven, sport, straatnamen, musicalposters, muziekgroepen, jaartallen, etc. 

Kansen

Natuurlijk veel vragen over Zevenbergen, maar ook over internationale politiek en wereldwijde aardrijkskunde. Dus ook voor de niet geboren en getogen Zevenbergenaren waren er kansen. 

Verder moesten de teams op basis van fotoherkenning 10 Zevenbergse burgemeesters in de volgorde zetten waarin ze in ambt waren en van 10 kerken uit de gemeente Moerdijk aangeven in welke kern ze zich bevinden. Tussendoor  moesten de teams ook om de beurt een behendigheidsspel spelen, waarmee ook punten vielen te verdienen.

Winnaar

Er waren in totaal 105 punten te verdienen.

De winnaar, het team ‘Avondjes uit I’ had 82 punten, ofwel 78% goed. 

Twee teams hadden 81 punten en op plaats vier een team met 79 punten. Het lag dus allemaal erg dicht bij elkaar. 

Voor het winnende team was er een fles Zevenbergs Lobbeke en een oorkonde en voor ieder lid een onvervalste Zevenbergse slof en een boek over Zevenbergen naar keuze. 

Ook aan een poedelprijs was gedacht. 

Het team met de minste punten ontving een antieke afwaskwast uit de buurtwinkel van Museum Zevenbergen. Dit om de kater weg te wassen en volgend jaar als nieuw aan de start te staan.

Volgend jaar weer?

Getuige het feit dat veel teams al meteen wilden inschrijven voor volgend jaar is dit initiatief van de Heemkundekring goed ontvangen. Een aantal deelnemers werd ook meteen donateur. De Heemkundekring beraadt zich dus: Volgend jaar weer?Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief