Lotte Boonstra maakte één ding heel duidelijk: Alle mensen dragen wel iets met zich mee
Lotte Boonstra maakte één ding heel duidelijk: Alle mensen dragen wel iets met zich mee
Fotoalbum

Theaterfestival verrast met unieke voorstellingen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een rood, klein stoeltje staat precies in het midden van het podium. En later, wanneer Fred Delfgaauw opkomt voor zijn voorstelling 'Minder is meer', komen daar nog twee grote rode boodschappentassen bij. Geen groot decor, geen geschminkt gezicht of grote kostuums, maar slechts een paar rekwisieten waarmee de fantasie van de toegestroomde bezoekers op de proef wordt gesteld. En met succes.

Fred Delfgaauw kreeg afgelopen vrijdag de eer om de eerste editie van het Roosendaalse festival Theater op de Grens te openen. Drie dagen lang stond De Kring, de Tongerlotuin en de omgeving in het teken van theater in de ruimste zin van het woord. Van lokaal talent tot grotere namen die hun sporen in de theaterwereld al lang en breed hebben verdiend, zoals Fred Delfgaauw.

Verbeelding

"In september 1986 stond ik hier ook en toen werd De Kring net geopend na een verbouwing", weet Delfgaauw nog. "En nu, 33 jaar later en 33 kilo zwaarder, mag ik hier weer staan." Delfgaauw zit inmiddels 35 jaar in het vak en daarom wilde hij een nieuwe, bijzondere voorstelling maken. Hij had voor zichzelf drie regels opgelegd. Hij wilde eens een praatje maken met het publiek, een liedje zingen in zijn voorstelling en een leeg toneel. "Want hoe meer je meeneemt, hoe minder het wordt." Alleen een paar 'poppen' én zijn stem nam hij mee om het publiek te vermaken. Hij ging het gesprek aan met een oude man aan de bar én vertelde het verhaal van een toiletjuffrouw uit Den Haag. In 2 minuten tijd vatte hij Macbeth samen van Shakespeare en hij onderzocht de doodsoorzaak van Mozart. De voorstelling bestond uit herkenbare anekdotes, bizarre verhalen en gelach, maar vooral veel verbeelding. De staande ovatie na afloop en het gejuich tijdens het applaus lieten weten dat het goed was.

Droom

Maar, Fred was niet de enige die vrijdagavond op applaus kon rekenen. Ook Roosendaalse theatermakers kregen de kans om hun voorstelling aan het grote publiek te laten zien, waaronder Ismène Elbers. "Het is heel bijzonder om in deze tuin en in deze setting een voorstelling te mogen doen", vertelt Elbers vlak voor ze het podium op moet voor haar voorstelling 'Er was eens één jurk'. In iets meer dan een half uur neemt ze een volle zaal mee in haar sprookje. Ze vertelt háár verhaal, over haar jurken, haar dromen en haar verlangens. Bijvoorbeeld wanneer ze haar eigen vertaling zingt van John Lennon's nummer 'Imagine'. "Wat ik jullie wil zeggen? Alle verhalen doen ertoe en droom! Want als ik niet had gedroomd, dan was deze voorstelling er nooit geweest." Een luid applaus klinkt vanuit de tent in de Tongerlotuin. "Het warmt m'n hart en het ontroert me", aldus Elbers. "Ik ken heel veel mensen in de stad en dat ik hier mag optreden, voor m'n eigen stad, dat is toch een stukje waardering die je krijgt."

Gemixte emoties

Gedurende het weekend was er nog veel meer te zien. Bijvoorbeeld de bijzondere voorstelling 'Mensen dragen dingen' van oud-Roosendaler Lotte Boonstra. Zij nam de toeschouwers mee naar de Bloemenmarkt waar ze getooid met een koptelefoon werden meegenomen in een wereld waarin iedereen wel iets draagt. Van iets kleins zoals een plastic tasje tot absurde kostuums en een enorme stapel pizzadozen. De voorstelling zorgde geregeld voor een lach, maar ook voor gefronste wenkbrauwen. Want hoort die toevallige passant nou bij de voorstelling? Ook Theaterwerkplaats Tiuri zorgde voor verschillende emoties bij het publiek. Zachte en lieflijke scenes werden afgewisseld met harde muziek en agressieve dans. Prachtig spel van de spelers, maar ook van de pianist en zanger Vincent Dankelman. Een staande ovatie tot gevolg.

Lach en traan

Natuurlijk mogen we ook de voorstelling Donkiesnot van de Vrouwen van Wanten niet vergeten. Geprogrammeerd als kindervoorstelling, maar ook de volwassenen zaten constant met een lach op hun gezicht. Op geheel eigen wijze namen Romy Rockx en Sofie Habets de bezoekers mee in een 21e eeuwse versie van Donquichot. Janna Handgraaf ontroerde de bezoekers met haar voorstelling Oma Solo, maar liet ze toch ook weer met een lach hun weg vervolgen. En Bartho Braat, bekend als Jeff uit Goede Tijden, Slechte Tijden kwam naar Roosendaal voor zijn voorstelling 'De burggravin van Vergi'. Kortom er was echt voor ieder wat wils.

Nazinderen

Daarnaast werden iedere avond theatermakers en andere gasten uitgenodigd om onder de noemer 'Nazinderen' samen de dag door te spreken in een Late Night Show-setting. Muzikaal ondersteund door JAZZ750, Squander Squad en Julia Schulten. Ook Ad Paantjens schoof aan namens het organiserend comité. "We hebben bij de programmering vooral gekeken naar wat we zelf graag zouden willen zien", aldus Paantjens. "Zelf ga ik iedere zomer naar verschillende theaterfestivals, zoals De Parade en Boulevard, maar daarvoor moet ik wel helemaal naar de Randstad rijden of Den Bosch. Door zelf een festival te organiseren hoef ik niet meer zo ver te rijden." Die opzet lijkt in ieder geval geslaagd. Het festival wordt uiteraard nog geëvalueerd, maar de kans is groot dat Roosendaal voortaan om de twee jaar kan genieten van festival Theater op de Grens.

Romy Rockx en Sofie Habets, oftewel De Vrouwen van Wanten, brachten een nieuwe versie van Don Quichot
Theaterwerkplaats Tiuru zorgde voor gemixte emoties FOTO'S REMKO VERMUNT
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief