Corrie en Cees Machielsen werden samen onderscheiden.
Corrie en Cees Machielsen werden samen onderscheiden. Foto: Marjanne Dijkstra

Cees en Corrie uit Zevenbergschen Hoeken hielpen samen in Tordinci

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat het echtpaar Cees Machielsen (65) en Corrie Machielsen – van Aert (64) uit Zevenbergen.

Toen burgemeester Jac Klijs bij de familie Machielsen aan de deur stond, was dat een grote verrassing. Cees Machielsen vertelt: “We zouden die dag met de kinderen (het echtpaar heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen) een fotoshoot gaan doen. Iedereen was hier en de kleinkinderen zaten op de bank toen de bel ging.”

“Eén stormde naar de deur en zei: ‘Opa, er staat een meneer voor de deur’. Dat bleek de burgemeester met zijn ketting en al om. Hij vertelde dat ik een koninklijke onderscheiding zou krijgen. Toen vroeg hij of ik het allemaal alleen deed en dat is natuurlijk niet zo. Ik moest Corrie er bij roepen en de burgemeester stelde dat zij ook een lintje verdiende. Het werd een leuke dag met de kinderen, kleinkinderen en taart.”

Ondersteunen
Het was eind jaren negentig toen er in de kerk van de familie Machielsen werd gesproken over het dorpje Tordinci in Kroatië. “Die mensen waren door de burgeroorlog in hun land gevlucht en hadden net over de grens in Hongarije en nieuw bestaan opgebouwd. Er werd geopperd dat we eens een kaart konden sturen. Daaruit is de werkgroep Vrienden van Tordinci ontstaan.”

“”We zonden de eerste keer goederen als meel en zeep, maar daarna zijn we geld gaan inzamelen om projecten daar te ondersteunen. Hier hielden we dan een gebruikte goederenmarkten, boeken- en CD markten en de kerstmarkt en de opbrengst daarvan ging in projecten daar. Uiteindelijk verhuisden de mensen van Tordinci weer terug naar hun eigen dorp en zag je iedere keer dat je daar kwam vooruitgang.” Inmiddels heet de werkgroep Vrienden van Tordinci en Vares, naar het dorpje waar de tolk die altijd meeging vandaan kwam en ook hulp hard nodig was.

Pop-up-store
In oktober opende het tweetal een pop-up store in het oude pand van Melisse Woninginrichting. “We liepen al langer met het idee dat we een pop-up winkeltje zouden moeten hebben. Toen het pand van Melisse leeg kwam, diende zich daar opeens een mogelijkheid aan. We gingen vanaf oktober twee keer in de week open en het liep vanaf het begin heel erg goed. Met de opbrengst uit de winkel steunen we plaatselijke doelen zoals de muziekvereniging, de ziekenbezoekgroep en de scoutingverenigingen. Het werk in de pop-up winkel is wel eindig, zoals het er naar uitziet zijn we tot eind juli open.”

Samen
De twee gepensioneerden zitten niet graag stil. Er waren wel voornemens om op reis te gaan, maar dat kan nog even niet. “We gaan nu steeds een weekendje naar een andere provincie. Zo gingen we al naar Yerseke en naar Sneek. Het is wel grappig, we komen dan ook veel bij kringloopwinkels om even te kijken hoe ze het daar aanpakken. Het leukste aan al dat vrijwilligerswerk? Met mensen omgaan. Mensen en taken aan elkaar koppelen en dat zij het dan naar hun zin hebben. Dat is het belangrijkst, want je moet het samen doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief