Afbeelding
Foto: Wilma Jurjens

Gert Jan de Gier van Luijtgaarden: ‘Oplossingen bedenken we hier samen’

Door: Bregje Kop Algemeen

Sinds wanneer ben je directeur van Luijtgaarden?
“Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar algemeen directeur. Luijtgaarden is van oorsprong een familiebedrijf in Standdaarbuiten. Ik ken Kees van de Luijtgaarden, de eigenaar, al wat langer vanuit diverse circulaire activiteiten. Toen Luijtgaarden 105 jaar bestond heeft Kees mij gevraagd om de dagelijkse leiding van het bedrijf van hem over te nemen. Kees heeft nog verschillende andere activiteiten in Alkmaar en Houten waar hij meer tijd voor nodig heeft. Daarnaast heeft Kees enorme kennis van de handel waar wij natuurlijk graag gebruik van maken. Tevens heeft hij heel veel nieuwe circulaire ideeën, en is hij uiteraard een ambassadeur van de Luijtgaarden groep.”

Zo’n wisseling lijkt me een grote overgang voor het bedrijf. Hoe werd het binnen de organisatie ontvangen dat de familie alleen nog maar aandeelhouders zijn en niet meer de directie vormt?
“Ik was gelukkig niet helemaal vreemd binnen de organisatie, ik was al op bepaalde vlakken actief binnen Luijtgaarden. Toen Luijtgaarden zich verplaatste naar een nieuw pand sloegen zij al een wat professionelere weg in. Mijn focus ligt op het verder professionaliseren van dit bedrijf. Het is mijn drive om van Luijtgaarden een ‘echt professioneel bedrijf’ te maken en daar zijn we met het hele team hard mee op weg. We hebben bijvoorbeeld de automatisering inmiddels flink aangepakt.”


Hoe werkt dat dan in de praktijk?
“Ik doe dat samen met mijn team. Ik werk niet vanuit het top-down principe. Oplossingen bedenken we hier samen. Belangrijk is dat we daarbij het familiegevoel niet willen verliezen. We hebben een mooie groep mensen hier. Een jong dynamisch team die graag hun schouders eronder willen zetten en met ideeën komen. Het liefst maak ik mezelf overbodig en draagt het team de organisatie.”

Wie zijn jullie klanten?
“Wij werken voor de zakelijke en particuliere klant. Particulieren kunnen bij ons terecht bij schade aan hun dak of een complete renovatie. Daarnaast werken we ook voor de zakelijke klant zoals woningcorporaties. Dat zijn over het algemeen eigenaren van het grote vastgoed in Nederland en dan vooral in de sociale woningbouw. Dat is dus een heel pallet aan verschillende klanten en iedere klant vraagt om een andere aanpak. Dat hebben we ook geïntegreerd in het bedrijf. We blijven uiteraard gewoon dakpannen verkopen, maar we hebben speciaal voor woningcorporaties en grote vastgoedeigenaren ook een concept ontwikkeld.”

Produceren jullie je eigen producten?
“Nee, wij produceren niets. Van oorsprong heet het bedrijf ook Luijtgaarden Handelsmaatschappij. Persoonlijk wil ik niet zozeer met handel geassocieerd worden. Dat heeft toch een beetje een bijsmaak en dekt de lading niet. We kopen producten in en verkopen deze. We hebben contracten met producenten, zodat wij alles kunnen leveren. Daarnaast geloof ik er in dat een klant ontzorgt moet worden. Daarom proberen we ons te onderscheiden met goede logistiek. We willen alles zo snel mogelijk kunnen leveren.”

Bedrijven worden momenteel geconfronteerd door stijgende grondstofprijzen en daardoor soms langere levertijden etc. Hoe gaan jullie met dat spanningsveld om?
“In onze algemene voorwaarden staat dat als er een extreme prijsverhoging plaatsvindt, wij niet gebonden zijn aan de prijs. Dat doe je natuurlijk liever niet, maar soms moet je wel. Vanaf dit jaar is de houtprijs bijvoorbeeld met meer dan vijftig procent gestegen. Dat is niet iets wat wij konden voorzien, dus we vinden dat we dat wel door kunnen berekenen aan klanten. Dat doen alle bedrijven. Maar het is wel van de gekken dat de stijgingen zo explosief zijn.”

Wat voor sfeer heerst er binnen het bedrijf?
“We hebben een aantal slogans binnen het bedrijf. Eén daarvan is: ‘Happy People, Better Business’. Ik ben ervan overtuigd dat als mensen plezier in hun werk hebben, dat dat hen intrinsiek motiveert. We proberen vooral jonge mensen te motiveren. Ik vind ook zelf dat ik meer leer van jonge mensen, dan van mensen die alleen maar over vroeger kunnen praten. We leven nu, morgen en overmorgen, dus daar moeten we naar kijken. Ik wil daarom graag goed opgeleide jongeren in dienst hebben, die nieuwe ideeën binnenbrengen.”

Als je door een gemiddelde woonwijk rijdt, zie je steeds vaker zonnepanelen op de daken. Zonde van al jullie mooie pannendaken toch?
“Die trend zullen we ongetwijfeld nog lang blijven zien. De techniek gaat immers steeds verder. Maar wij zijn eerlijk gezegd niet zo’n voorstander van zonnepanelen. De belangrijkste reden daarvan is dat in onze visie een zonnepaneel niet zo duurzaam is als je denkt. Wanneer het vermogen van zo’n paneel ophoudt of minder wordt, moeten de batterijen worden opgeslagen in loodsen ergens in Nederland. Er is nu namelijk nog geen oplossing wat er met deze batterijen moet gebeuren. Daarnaast kunnen veel panelen hun warmte niet kwijt. Daardoor ontstaat er geregeld brand in huizen. Gelukkig is Nederland redelijk conservatief in de bouw. Ik denk dat dakpannen altijd wel zullen blijven.”

Jullie hebben meerdere vestigingen in Nederland. Nu las ik ergens dat jullie mogelijk nog verder willen uitbreiden. Waarom?
“We willen minder bewegingen in de logistiek. Als we meer locaties door het land hebben kunnen we gemakkelijker buiten de spitsuren de locaties bevoorraden. Daarnaast zitten we daardoor ook dichter bij klanten. We zouden graag naar de randstad toe willen om te kijken of daar een geschikte locatie is. Op die manier kunnen we dichter bij de afzet komen. Daarnaast staan minder kilometers gelijk aan minder CO2-uitstoot. We willen, en dat klinkt misschien wat zweverig, graag bijdragen aan een betere wereld.”

Particulieren kunnen best veeleisend zijn. Iemand die voor 5 dakpannen komt, dat kost jullie toch veel tijd?
“Particulieren zijn hier meer dan welkom. Ik ben ervan overtuigd dat de particulieren onze ambassadeurs zijn. Een particulier schrijft namelijk een review op Google. Dat doen bedrijven niet zo snel. De particuliere sector is ongeveer zo’n tien procent van onze omzet, maar zij zijn dus wel onze ambassadeurs. Zij schrijven de reviews en vertellen op verjaardagen over hun ervaringen.”


Tenslotte, met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Ik ben een ontzettende aanhanger van Johan Cruijff. Ik heb de beste man nooit ontmoet, maar natuurlijk wel zien voetballen. Ik heb altijd ademloos naar interviews van hem gekeken met zijn prachtige uitspraken. Ik vond hem echt een speciale man. Daarnaast zou ik heel graag met Edwin Evers een kopje koffie of een biertje willen drinken. Hij is voor mij ook wel een beetje een idool. Binnen Nederland is hij een begrip, qua dj én qua vorm. Maar hij is volgens mij ook iemand die heel erg waardeert wat hij bereikt heeft en met twee voeten in de modder staat. Hij loopt niet te koop met zijn succes en dat vind ik bewonderenswaardig.”[n]

Naam:
Gert Jan de Gier

Functie:
Directeur

Bedrijf:
Luijtgaarden
Luijtgaarden is voor zakelijke klanten en particulieren al ruim 105 jaar de specialist voor hellende daken met gebruikte & nieuwe dakpannen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Standdaarbuiten.

Leeftijd:
57 jaar

Kinderen:
Een dochter, Gwen

Getrouwd:
Met Wilma

Hobby:
Wat ik het liefste doe is fietsen, wandelen en golfen. Daarnaast hou ik van lekker eten en een goed glas wijn. Ook ben ik heel erg geïnteresseerd in psychologie. Wat motiveert iemand? Waarom doen mensen dingen zoals zij ze doen? Ik vind het leuk om mij in dat soort vragen te verdiepen, in de praktijk te brengen en zo mensen verder te brengen in hun ontwikkelingen en ambities. Ik heb chemische technologie en bedrijfskunde gestudeerd en daarna heb ik vanuit mijn interesse mijzelf nog verdiept in psychologie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief