Jacco bij zijn attractie.
Jacco bij zijn attractie. Foto: Tom Rietveld

Fendertse kermis gaat door: Alternatief voor Fendertse Week

Door: Tom Rietveld Algemeen

FIJNAART - In plaats van de Fendertse Week komt er een kermis op het evenementen terrein achter de Graanbeurs van woensdag 25 tot zaterdag 28 augustus 2021 van 14:00 tot 24:00 uur. De (afgeblazen) Fendertse Week bleek met alle ingewikkelde procedures niet haalbaar. Ook de jaarlijkse Kermis blijkt een tijdlang niet van de grond te kunnen komen, vanwege alle restricties, die nageleefd moeten worden.

Uiteindelijk hebben Henk Westerink van de Graanbeurs en Jaco Huizers het initiatief genomen om toch iets te organiseren, zodat Jaco zijn primeur met de The Royal King zou kunnen inzetten in zijn woonplaats Fijnaart. 

Henk: “Dan gaan we iets kleiners organiseren, dat voldoet aan de strenge eisen. In een gesprek met de gemeente horen we, dat er een vergunning is verleend aan kermisorganisator Paul van der Zande. In een gesprek met hem zijn we het initiatief gaan uitwerken en komt er toch een kermis. Of de geplande DJ’s en artiesten mogen optreden is tot nu toe nog een ‘dingetje’, dat pas vlak voor de kermis hopelijk groen licht krijgt. Ik heb op het terras aan de achterzijde van de Graanbeurs 120 ruime plaatsen voor een drankje, een pizza of iets van de Green EGG”.

Nieuw in de kermisbusiness

Nieuw in de kermis business is Jaco Huizers met zijn Royal King attractie. Hij speelt een thuiswedstrijd met zijn gloednieuwe spectaculaire attractie, die aan alle strenge veiligheid eisen (EN normering) voldoet, die in Europa gelden. De fabrikant in Tsjechië heeft er 58 gebouwd, die in heel Europa rondtoeren. Jaco Huizers: “Ik heb in de farmacie gewerkt onder andere als artsenbezoeker. In 2013 een eigen business met een compagnon gestart met vitaminepreparaten. Vitamine op recept om via artsen deze te kunnen voorschrijven in voorkomende gevallen als supplement. Een preparaat, waar reumapatiënten baat bij hebben. Dat was toch een moeizaam proces. Mijn compagnon is verder met het bedrijf gegaan, hij kan het product moeiteloos verkopen via de grootgrutters.”

Niks doen geen optie

“Ik ben me daarna gaan verdiepen in een middel voor de oogheelkunde. Dit wordt een groot succes en dat blijft niet onopgemerkt. Een Belgische investeerder komt praten. Ik heb mijn bedrijf goed weten te verkopen. Maar ja, als je 42 jaar bent met een concurrentiebeding van 2 jaar dan is niks doen geen optie. Ik heb een jeugdpassie voor de kermis en we hebben al heel lang vrienden in de kermisbranche waarmee ideeën worden uitgewisseld om een vaag plan uit te werken.”

“”Een klankbord om me voor te bereiden en een attractie te laten bouwen. Maar pas ik daar wel in? Het antwoord is: Maling aan hebben, als je het heel graag wil moet je het gewoon doen. En nu sta ik hier dus. Maar het is een harde wereld, waar heel wat afgesjouwd wordt en korte nachten worden gemaakt, omdat na de kermis weer afgebouwd moeten worden en de volgende morgen weer elders opgebouwd, zodat de attractie om 14:00 uur weer draait. Pet af voor deze collega’s.”

The Royal King weegt 36000 kilo, is 12 meter hoog en zwaait 21 meter hoog. Er is plaats voor 16 personen. Er komt 3G op je lijf als de schommel bij maximale acceleratie naar beneden draait en dan word je 3 keer zo zwaar. Er is 60 kilowatt nodig om te draaien. De attractie telt ruim 5000 led lampjes. Het verbruik van 5000 lampjes is nu maar 5 kilowatt. Vroeger was dat (20 jaar geleden) 50 kilowatt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief