Selina met haar boek.
Selina met haar boek. Foto: Angelique van de Reijt

Zevenbergse auteur Selina Crezee trots op debuut ‘Een vloek of een zegen’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

ZEVENBERGEN - Meerdere Moerdijkers gingen haar voor met een boek: Esther Kupers uit Noordhoek, Kariene van Steenoven uit Klundert en recent Mick Harte uit Willemstad. Selina Crezee (36) wordt emotioneel als ik vraag, hoe ze ertoe gekomen is om een boek te schrijven. “Dat heeft heel wat voeten in aarde gehad”, zucht ze. “In 2012 kroop ik achter mijn laptop en tikte de verhalen die in me opkwamen. Ik werd er rustig van.” Ze kijkt bedenkelijk, ademt diep in en begint met vertellen.

“Ik wist altijd wat ik wilde en nam -en neem- nooit een blad voor mijn mond. Als er iets tegenzat, ging ik door. Opgeven? Dat nooit. Zelfs niet toen ik op mijn 16e slachtoffer werd van zinloos geweld: doorgaan was mijn motto. Toegeven aan zwakte was falen.” Ze schudt zachtjes haar hoofd. “Kon ik maar tegen mijn jongere ik zeggen, hoe het echte leven in elkaar zit. Angst? Hulp aanvaarden? Verdriet tonen? Nope. Dat was niets voor mij. Helaas heb ik met veel tegenslagen te maken gehad. Zelfs toen ik in het ziekenhuis belandde, na grote medische fouten, wilde ik niet stilstaan bij het feit dat ik slecht had gelegen.”

 Met tranen in haar ogen neemt ze af en toe pauze en drinkt een slokje water. Dan herpakt ze zich weer. “Een paar jaar geleden brak ik mijn voet. Laat dat nou net de druppel zijn geweest.” Ze staart even voor zich uit en gaat verder. “Wat er met me aan de hand was, wist ik niet. Mijn masker weer opgezet. Achter mijn glimlach, had ik het verdriet vastgeketend. Verbannen.”

Taboe doorbreken 

“Toen kwam na vele bezoeken de diagnose: een zware depressie. Ik lachte de therapeut uit. Ik? De altijd vrolijke en hardwerkende jongedame? Depressief? Zelfs het verslagen meisje dat ik had verbannen in mijn ziel, lachte mee. Wat ben ik blij om nu te vertellen dat ik me vrij voel! Angststoornissen. Paniekaanvallen. Zware depressie. Helaas rust er nog steeds een taboe op. Maar hoe eng ik het ook vind: ik wil hem doorbreken! Ik ben trots op mezelf, op wie ik ben geworden en op mijn gezin. En natuurlijk op mijn geesteskind: “een vloek of een zegen”. Mijn boek is daarom nu een kroon op mijn verleden, ik heb het tijdens mijn depressie geschreven.”

Trilogie

“Ik kan alleen vertellen dat de lezer met Livia (17 jaar en chaotisch) meegroeit in haar naïviteit. Haar absurde keuzes. Haar eerste liefde. Een doofpotaffaire. Er zijn vele vraagtekens, die worden in het volgende deel beantwoord. De schrijfstijl “young adult” is enorm toegankelijk. Het boek is zodanig geredigeerd dat je het in een ruk uitleest. Het liefst wilde ik de trilogie in één keer uitbrengen, maar het tweede deel is nu pas in de maak.’’

Dreamwork Books

‘’De uitgeverij was een hele zoektocht, want er zijn veel eisen aan een auteur. Zij bepalen wie het redactiewerk doet, de cover ontwerpt en signeersessies etc. Gelukkig vond ik een startende uitgeverij die samen met mij alles bespreekt en die mij alles laat kiezen: mijn leukste man ooit.” Een grote glimlach verschijnt op haar gezicht. Hij is haar jeugdliefde. Samen hebben ze al vele dromen uit zien komen. Vandaar de naam; Dreamwork Books. “Hopelijk vinden straks meer beginnende auteurs de weg naar zijn uitgeverij.”

Een vloek of een zegen is voor 15,99 euro o.a. te koop bij het Rozemarijntje Willemstad, Lattes & Literature Breda en natuurlijk bij de Bruna in Zevenbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief