Zeeschepen liggen straks aan de stekker.
Zeeschepen liggen straks aan de stekker. Foto: Port of Moerdijk

Walstroomvoorziening aan Moerdijkse kade stap dichterbij

Door: Monique Jansen Economie

MOERDIJK - De komst van de walstroomvoorziening op haven- en industriegebied Moerdijk komt een stuk dichterbij. De provincie Noord-Brabant investeert 218.000 euro in het project. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verdubbelt dit bedrag tot 436.000 euro. Het gaat om een project van Port of Moerdijk, CCT Moerdijk en A2B-online. 

Walstroom is een begrip waarmee wordt aangegeven dat een schip gebruikmaakt van een aansluiting op het elektriciteitsnet van de wal. Varende schepen gebruiken eigen generatoren om elektriciteit op te wekken, maar in de haven is het laten draaien van dieselmotoren onnodig milieubelastend. 

Gert Slager, programmamanager gebiedsontwikkeling bij Port of Moerdijk is blij met de bijdrage: “Het aanleggen van een walstroomvoorziening brengt enorme kosten met zich mee, zonder deze subsidie kunnen we dit niet realiseren. Binnen drie jaar zijn er nu twee aansluitpunten voor zeeschepen.”

Minder uitstoot

Een belangrijke reden voor toekenning van de subsidie is dat walstroom de luchtkwaliteit verbetert. Zeeschepen liggen tussen laden en lossen tien tot twaalf uur aan de kade. De energie daarvoor, wordt opgewekt door een generator die op olie draait. Als walstroom dit vervangt, vermindert de uitstoot van stoffen als koolstofdioxide, stikstof en fijnstof aanzienlijk. 

Slager merkt op dat niet alleen de duurzaamheid verbetert, maar ook de economische positie van Moerdijk. De walstroomvoorziening wordt verder uitgewerkt en uitgedacht. Straks liggen de eerste zeeschepen van A2B-online klimaatneutraal aan de kade van CCT Moerdijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief