Via een online enquête mag de inwoner het gehele bestuurlijke orgaan van de gemeente beoordelen.
Via een online enquête mag de inwoner het gehele bestuurlijke orgaan van de gemeente beoordelen. Foto: Angelique van de Reijt

Quick scan neemt bestuur Moerdijk onder de loep

Door: Addo Sprangers Algemeen

MOERDIJK - Burgemeester Aart Jan Moerkerke wil, samen met wethouders, gemeenteraad en ambtenaren, het bestuurlijk orgaan van de gemeente Moerdijk volledig onder de loep nemen. Tijdens een afgelopen week gehouden persconferentie gaf hij de aftrap voor een heuse ‘quick scan’, ofwel een uitgebreid bestuurlijk onderzoek met als belangrijkste pijlers burgerparticipatie en Peiling Lokale Democratie. Ook de gemeenteraadsleden Pauline Joosten en Bert Schreuders waren hierbij aanwezig, naast wethouders Brummans, Schoneveld, Dingemans en van Dorst, inclusief gemeentesecretaris en griffier.

DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT

Binnenkort ontvangt iedere inwoner van Moerdijk een ansichtkaart met een foto van burgemeester Aart Jan Moerkerke, inmiddels drie maanden actief binnen Moerdijk. “Daarmee val ik bij iedereen met de deur in huis en beland ik letterlijk en figuurlijk bij iedere inwoner op de deurmat ”, legt de nieuwe burgemeester uit. “Op de ansichtkaart staat een verwijzing naar de website van de gemeente voor een enquête, de zogenaamde ‘quick scan’. Alweer een enquête, zal de lezer denken. Maar deze is van groot belang voor de geldende stem van de burger. In deze online enquête mag de inwoner het gehele bestuurlijke orgaan van de gemeente beoordelen. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten en al hopelijk door meer dan 2.200 inwoners worden gedaan. Dit moet ons dan een beeld geven van hoe de burgers over hun bestuurders denken. Burgers hebben veel meer te zeggen dan ze zelf denken. En hebben zeker in bijna alle gemeentelijke zaken een groot aandeel.” aldus de burgemeester. Griffier Ariette Goslings (ook nieuw) geeft aan welke onderdelen er in het onderzoek aan bod komen. Zo wordt aan de inwoners gevraagd naar de persoonlijke contacten met gemeente en haar medewerkers en met gemeenteraadsleden, naar de hun betrokkenheid en of alles duidelijk is. “Meedenken, meepraten, meedoen. Doen we de goede dingen, doen we het goed? Hebben burger en bestuurders hetzelfde beeld van het lokale bestuur? Hoe wordt er gecommuniceerd, worden inwoners voldoende betrokken ? Ook staan er vragen in over de dorps-en stadstafels en of mensen graag meepraten en invloed denken te hebben op de besluitvorming.” Goslings geeft aan dat de Moerdijkse bestuurders hopen op een grote respons met inzicht in de knelpunten, onduidelijkheden en natuurlijk ook positieve zaken binnen de gemeente Moerdijk, vanuit het gezichtsveld van de burgers.

Juiste timing

“Direct na de coronatijd, een nieuwe burgemeester met nieuwe bestuurlijke inzichten en natuurlijk net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit leek ons het juiste moment om ons zelf (kritisch) te laten beoordelen door de Moerdijkse inwoners,” zegt burgemeester Moerkerke enthousiast. De burgemeester en zijn team gaan in het najaar ook nog zelf op pad door alle elf woonkernen om inwoners persoonlijk te vragen naar hun mening over het bestuurlijk orgaan in de Gemeente Moerdijk. Daarna zal een verbeteragenda gepresenteerd worden, die bij de verkiezingen dan van de oude raad naar de nieuwe raad meegeven gaat worden. De website is vanaf 7 september tot en met 21 september te bezoeken en in te vullen. Voor de oudere en niet-geautomatiseerde inwoners ligt er een papieren versie klaar op het stadhuis. “Wij nodigen dan ook zo veel mogelijk mensen, jong en oud, uit om naar de website www.moerdijk.nl/mijnmening te gaan voor een goed en eerlijk beeld van de bestuurlijke organisatie van de gemeente Moerdijk ,” aldus wethouders en raadsleden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief