Afbeelding
Foto: Michiel Cornelis

Ecoloog Michiel Cornelis van Brabantse Delta: ‘Beste is om de rivierkreeft niet aan te raken’

Door: Marloes Smits Algemeen

Ecoloog Michiel Cornelis van Waterschap Brabantse Delta komt rivierkreeften regelmatig tegen op het werk. Desondanks mag hij er niks tegen doen. “Wij hebben er geen last van voor het uitvoeren van onze taken, maar de ecologie wel.”  

Hij legt uit hoe het kan dat de kreeften nu ineens overal lijken te zitten. “Mede doordat mensen ze oppakken en verplaatsen, gaan ze zich sneller verspreiden. Amerikaanse rivierkreeften kunnen wel 500 eitjes hebben. Als daar maar tien procent van uitkomt, heb je alweer veel nieuwe kreeften die zich verder verspreiden.” Het dringende advies is om de beestjes niet aan te raken of op te pakken om ze terug in het water te gooien. Dat ze vooral aan het einde van de zomer en het begin van de herfst worden gespot, is geen toeval. “In die periode is het vaak droger. De kreeften zoeken dan naar nieuwe waterrijke plekken. Je kunt ze dan dus gewoon over het fietspad zien lopen.”

Cornelis benadrukt dat het waterschap er geen last van heeft voor het uitvoeren van de waterschapstaken, maar de ecologie wel. Door het graven en omwoelen van de bodem brengen ze allerlei voedingsstoffen in het water, deze maken het water troebel en verslechteren de waterkwaliteit. “Je mag ze volgens die wet niet zomaar vangen. Het is heel moeilijk om ze nu weg te halen uit het ecosysteem, maar er wordt onderzoek naar gedaan. Hopelijk wordt er een oplossing voor gevonden.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief