Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Ilse Snoeren is boswachter in Moerdijk: ‘In voorjaar bijna 30.000 bomen aanplanten’

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK - Veel jongelui dromen van een baan als boswachter. We vragen het aan boswachter Ilse Snoeren. Haar droom is uitgekomen. Zij heeft een groot deel van het gebied Moerdijk onder haar hoede sinds juni van dit jaar.

“Ik heb eerst de HAS gedaan en toen ontdekte ik dat ik heel graag met Bos en Natuur Beheer aan de gang zou willen gaan. Stage gelopen bij Brabants Landschap tijdens mijn MBO opleiding in deeltijd. Eén dag naar school en vier dagen stage gedurende twee jaar. En sinds deze zomer full time boswachter bij Staatsbosbeheer. Er werken bij Staatsbosbeheer zo’n 1250 boswachters. Staatsbosbeheer focust op drie hoofdpijlen: Beschermen, Beleven en Benutten.Iedere boswachter heeft een eigen aandachtsgebied. Ik focus op recreatie ‘beleven’ dus. In praktijk is het wel meer dan alleen kijken met de verrekijker”, benadrukt Ilse. 

Zien is geloven 

We bezoeken een aantal gebieden. De eerste stop is bij de vogelkijkhut naast het weggetje naar Fort Sabina. Zicht op een uitgestrekt drassig weidelandschap waar allerlei vogelsoorten met regelmaat neerstrijken.

Ilse: ”Je kijkt hier uit op de Sint Anthony-gorzen. Ideaal voor de weidevogels en bodemdiertjes en kruidenrijk zodat er genoeg insecten zijn voor de vogels om te eten. Aan de binnenkant van de muur van de uitkijkpost een muurschildering met vogels die hier voorkomen, zoals de grutto, de graspieper, de veldleeuweriken en de kievit. Nu zijn ze terug naar het zuiden om te overwinteren en de eerste vogels komen rond maart terug. Nu zie je hier eenden en ganzen, die het gebied gebruiken om te overwinteren”. De tweede stop is op de dijk tegenover camping Bovensluis. De buitengorzen. Ilse: “Daar staat de griendkeet waar de griendwerkers in het verleden bij slecht weer onderdak konden vinden om te schaften en zich te verwarmen met de houtkachel. De afgesneden takken en twijgen werden gebruikt voor het maken van zinkstukken voor de aanleg van dijken”.

Derde stop bij de groenstrook   

“Het bos wordt door Staatsbosbeheer in stand gehouden als groene gordel tussen Industrie Moerdijk en Klundert Het Bos wordt ook recreatief gebruikt door een aantal verenigingen, zoals de manege, scouting en hondenverenigingen. Er is een basisvoorziening voor wandelaars en er loopt een ruiterroute door het gebied heen. “Staatsbosbeheer probeert voor recreatie altijd een basisvoorziening voor wandelen en fietsen op orde te hebben. Extra recreatieve voorzieningen zoals mountainbike-routes en ruiterroutes altijd in samenwerking met derden. Bijvoorbeeld met een stichting die met mountainbike vrijwilligers ook de route mee onderhouden en hier helpt de manege ook mee met het meeste onderhoud van de route. En de regelmatige opruimacties van zwerfafval”.

30.000 bomen

“Staatsbosbeheer streeft er naar om zoveel mogelijk aan een gesloten gebied te krijgen omdat natuurbeheer over grenzen gaat. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de waterhuishouding dat doorloopt over de perceelgrens. Op de open plekken grasland wordt in het voorjaar bijna 12 ha bos aangeplant (30.000 bomen) met een mix van soorten, die ook op deze vochtige kleigronden kunnen staan. Eiken, Esdoorn, Haagbeuken, Gelderse Roos, Berken, Zoete kers, Walnoot Elzen, Kardinaalsmuts en Meidoorn. Soorten die bloemen en bessen hebben zijn goed voor de vogels en insecten”, vertelt Ilse.

Werkzaamheden anders

“Elk seizoen zijn de werkzaamheden anders. In de lente bereiden we ons voor op de start van het recreatieseizoen. Wandelpaden worden gemaaid en de koeien gaan de wei in. Het maaien van graslanden stemmen we af op de ontwikkeling van het grasland en de soorten die er voorkomen. Zo maaien we sommige percelen al in mei en andere pas in augustus nadat planten hun zaad hebben laten vallen. Na het broedseizoen voeren we andere klussen uit, zoals zaagwerkzaamheden.” Meer informatie? Kijk op www.staatsbosbeheer.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief