Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Marco uit Fijnaart bouwt skidorp na met 3D-printer: ‘400 uur geprint’

Door: Tom Rietveld Algemeen

FIJNAART - 

Veertien appartementen en zes grondgebonden woningen. Dat plan wil Zwaluwe Ontwikkeling uitwerken op de locatie Olavstraat 37 in Zevenbergschen Hoek. De beoogde ontwikkeling is uitgewerkt in een gewijzigd bestemmingsplan.

De gemeente en Zwaluwe Ontwikkeling hebben hiervoor een ontwikkelingsovereenkomst getekend. Op dit moment is er aan de Olavstraat 37 een bedrijfsterrein gevestigd. Het gewijzigde bestemmingsplan maakt woningbouw mogelijk.

Deze frustratie heeft Marco gebruikt om zich op iets positief te richten en zich op zijn hobby te storten. Met zijn nieuwe grotere 3D printer printte hij eerst een skilift printen en later het chalet, waar zij meestal verblijven tijdens de vakantie.  Marco vervolgt: “Frankrijk zat in lockdown, de skiliften stonden stil. Toen hadden we opeens geen skivakantie meer. Toen ben ik het internet opgedoken om te zoeken naar een leuk ontwerp voor mijn 3D printer. Ik kwam een ontwerp tegen van zo’n hele skilift. En zo ben ik aan de 3D print geslagen, alle onderdeeltjes geprint en in elkaar gezet.”

Nooit opgeven

“Maar ik ben maanden lang bezig geweest om het voor elkaar te krijgen, dat de lift echt kan bewegen. Ik heb er een motortje op geïnstalleerd voor de aandrijving. Het werkte niet en heb ik het maar even gelaten voor wat het is. Mijn eigen lockdown. Later toch weer opnieuw geprobeerd en is het uiteindelijk gelukt. Precies zoals het echt werkt in de praktijk. Ook heb ik het chalet geprint en het bord ‘I Love Risoul’.”

“Dan een mooie bergpartij creëren van papier-maché met een piste en alles er om heen. Niet alle huisjes komen uit de 3D printer. Ik zal straks als we weer op vakantie zijn in Risoul foto’s maken van de diverse gebouwen en chaletjes en die dan later allemaal gaan printen. Tot nu toe zit er 400 uur in. Sommige grotere onderdelen duren soms wel 24 uur voordat die klaar zijn”. 

Koekjesvormen

Maar hoe kom je op zon hobby? Marco: “Ik ben enthousiast geworden door een vriend, die zo’n 3D printer heeft. Leuk om er mee bezig te zijn. Te kijken en te proberen met mijn eerste eenvoudige printer. Twee jaar later heb ik een grotere 3D printer type Tevo Tornado Gold aangeschaft. Uitvinden wat er allemaal mee kan. Zo vroegen mijn dochters: ‘Hé pap we willen Kerst koekjes gaan maken, heb je nog speciale koekjesvormen om in te bakken.’ Toen ben ik het internet opgedoken en gaan zoeken naar 3D ontwerp bestanden, die je zo kan downloaden en dan kan je die nog aanpassen naar eigen idee. Zo print je een onderdeeltje als replica.”

Ontwerpen en/of namaken

“We hebben een pastamachine met van die opzetstukken om allerlei vormen mee te maken. Jammer dat niet alle opzetstukken doen wat we willen. Op internet weer een bestand gedownload. En nu heb ik een beschikbaar ontwerp aangepast, zodat ik een bredere tagliatelle uit de pastamachine kan laten komen. Zo ben ik ook gaan zoeken naar een afgebroken onderdeel van een gehaktmolen. dat niet meer verkrijgbaar is, Dat heb ik dus zelf kunnen ontwerpen en kunnen namaken”. 

Gelukkig is het dit jaar toch weer mogelijk om op wintersport te gaan. Inmiddels staan de ski’s al opgesteld in de gang en zijn de koffers half ingepakt. Marco: “We hebben er zin in!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief