Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

De verliefde ansjovis vereeuwigd op de muur

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op de gevel van één van de woningen in De Soete Veste is afgelopen week het gedicht ‘De verliefde ansjovis’ onthuld. Een feestelijk moment voor Paul Asselbergs die het gedicht jaren geleden al heeft geschreven. “Voor mij is dit een historische dag”, vertelde hij de aanwezigen. Maar, ook voor de kopers was het een feestelijk moment, want afgelopen week werden de eerste woningen opgeleverd.

“Wat is het geweldig dat we dit vandaag kunnen doen”, stelde Job van Zomeren namens vastgoedontwikkelaar Era Contour. “Het is jammer dat niet alle kopers erbij kunnen zijn, maar vanwege de coronamaatregelen zou het dan te druk worden”, legde hij uit. Toch was er de mogelijkheid om een klein feestje te organiseren voor de onthulling van het gedicht. “Ik heb vandaag veel geleerd, zoals hoe het nu precies zit met de ansjovis”, lachte Van Zomeren. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat hij hier nog steeds gevangen wordt door de familie van Dort en ik vind het mooi dat we deze traditie nu in schrift op zo’n gevel hebben kunnen vereeuwigen.”

Het idee daarvoor komt van Sanne Quik die werkzaam is bij Era Contour. “Ik kom zelf uit Bergen op Zoom en één van mijn collega’s vertelde dat hij een gedicht op de gevel wilde plaatsen. Hij vroeg of ik misschien iemand kende en toen moest ik meteen aan de AAA-gedichten van Paul denken”, legt Sanne uit. “Ik ben een rasechte Bergse, dus ik ben echt opgegroeid met die gedichten en ik heb ze zelf ook thuis hangen.” Omdat de Soete Veste staat voor zoute veste, werd al snel gekozen voor het gedicht van ‘De verliefde ansjovis’. 

“Ik wist niet wat ik hoorde, toen er gevraagd werd of mijn gedicht op de gevel mocht komen”, lacht Paul Asselbergs. “Ik weet nog dat ik zo’n 25 jaar geleden, op 22 januari 1997, werd uitgenodigd bij hotel De Draak om mijn gedicht voor te dragen bij de oprichting van de stichting Behoud Weervisserij.” Zo oud is het gedicht dus al. “In oktober 2019 werd ik benaderd door Arjan de Groot en hij vroeg om mijn goedkeuring, natuurlijk heb ik meteen toestemming gegeven. Met enige trots meldde ik het nieuws aan mijn goede vriend Cor van Dort en ik zei: ‘Als er een officiële onthulling komt, wil jij daar dan ook bij zijn?” En zo geschiedde, want ook Van Dort was aanwezig. “Ik vind het wel mooi”, zegt hij. “Ik kende het gedicht al, maar je ziet het in Bergen op Zoom natuurlijk wel meer, dit soort spreuken op de muur. Ik vind het mooi en het is mooie reclame voor ons”, lacht hij. “Maar, dan moeten we wel iets vangen.” Want afgelopen jaar was een slecht jaar voor de weervisserij. De 89-jarige Cor van Dort doet dat overigens niet meer zelf. “Ik ga nog wel eens mee, maar mijn zoon en schoonzoon hebben het overgenomen. Maar, dit jaar is het niets geweest.”

Toch blijft de weervisserij en de ansjovis altijd verbonden aan Bergen op Zoom, mede dankzij het gedicht in De Soete Veste. “Los van dit bijzondere feit was ik al een tijd aan het nadenken om een boek uit te brengen over mijn AAA-gedichten, vooral omdat daar in de loop der jaren heel veel bijzonders mee is gebeurd”, vertelt Asselbergs. Dat boek werd dan ook meteen gepresenteerd: ‘De verliefde asperge kreeg een stAAArtje’. “Dat is vanaf nu te koop bij de boekhandel en de Primera.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief