Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Christ van Eekelen: ‘Je leert deze wijk pas echt kennen als je er vertoefd’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In maart wordt gestart met de bouw van het nieuwe winkelcentrum op het Piusplein wat in 2023 klaar moet zijn. Ondernemers zijn verspreid over de wijk, maar kunnen vaak niet wachten om terug te keren. Toch komt niet iedereen terug...

Christ van Eekelen is eigenaar van het Saplab en van de Joy Company. Hij zit, samen met fietsatelier Guldemond en de Meestermakers, in een loods aan de Eikweg in Bergen op Zoom. “We hebben net weer voor een paar jaar bijgetekend”, vertelt hij trots.

Al jaren is Christ op de een of andere manier betrokken bij de wijk. “Toen ik vier jaar was, liep ik hier al rond. Mijn oma woonde in deze wijk, ik heb hier gewerkt vanuit Thuis Op Straat (TOS), ik heb antikraak gewoond aan de Vijverberg en nu heb ik er mijn bedrijf.”

Zo’n zeven jaar geleden kwam Christ met zijn bedrijf terecht in een oude school aan het Zilverschoonplein. “Daar zat ik samen met de fietsenmaker en de meestermaker. Dat was op basis van anti-kraak”, vertelt Chris. Toen de school gesloopt moest worden, verhuisden de drie ondernemers naar de loods aan de Eikweg. “We kwamen hier terecht door de lage huur, maar ik zou hier nu niet meer wegwillen. Je krijgt toch binding met de wijk.” 

In eerste instantie moest Christ wel wennen aan Gageldonk. “Er hing soms wel wat jeugd en daar moet je mee om leren gaan. Je leert deze wijk pas echt kennen als je er vertoefd. Dan pas kan je de wijk op waarde schatten, je moet de mensen leren kennen. Natuurlijk is er soms wat jeugd die door een ‘trial en error’-fase gaat, maar dat heb je in iedere wijk. Toen ik bij TOS werkte, kwam ik ook in andere wijken en daar zag je hetzelfde. Alleen in deze wijk wordt er extra op gefocust. Voorlopig zit ik hier dus ook prima.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief