Afbeelding
Foto: Dick Vermaas Fotografie

Lichtjes op oorlogsgraven gaat door in afgeslankte vorm: ‘Het zal dit jaar niet meer donker blijven’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het evenement ‘Lichtjes op oorlogsgraven’ wat georganiseerd zou worden op 24 december gaat door in afgeslankte vorm. Dat heeft voorzitter Joris Völker laten weten. “Voor ieders veiligheid, voor ieders gezondheid is dit de enige juiste beslissing.”

In eerste instantie was het de bedoeling om met een grote groep mensen de lichtjes te plaatsen bij de graven van de omgekomen militairen. “We hadden voor dit jaar groot opgeschaald, maar helaas kunnen we dat niet door laten gaan. Het zal niemand zijn ontgaan dat er wederom aangescherpte maatregelen om het virus in te dammen de komende weken van toepassing zijn. Vanwege deze maatregelen hebben we moeten besluiten om het dit jaar anders te organiseren dan de laatste editie in 2019.”

In 2020 was er een samenscholingsverbod van kracht waardoor het evenement helemaal niet door kon gaan. Dat wil de organisatie niet nog een keer laten gebeuren. Daarom gaan zij, met een kleine groep, de lichtjes zelf plaatsen. Dit is niet toegankelijk voor publiek.  ”We doen dat met maximaal 15 man, waaronder familieleden.” In totaal gaat het om zo’n 2400 lichtjes en daar verwacht Völker zo’n 4 tot 5 uur mee bezig te zijn. “We hebben een strak programma om dit voor elkaar te krijgen, maar we balen wel enorm. We hadden ook scholen uitgenodigd om de verhalen rondom de oorlog levend te houden. Dat kan nu natuurlijk niet doorgaan.”

Als de lichtjes eenmaal staan, rond 17.00 uur, zijn de begraafplaatsen wel open voor publiek. “We hopen dat de mensen daarna wel komen kijken, maar wel rekening houdend met de maatregelen.” Dat betekent dus niet met te grote groepen en iedereen moet afstand houden. De lichtjes branden vanaf kerstavond tot Tweede Kerstdag, dus er is genoeg tijd om te komen kijken. “Dit is het meest sobere scenario maar uitgangspunt is en blijft dat dit jaar de lichtjes zullen branden op de Britse en Canadese erevelden. Het zal dit jaar niet meer donker blijven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief