Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Ik vergeet je niet laadt op: ‘We gebruiken kunst om mensen met elkaar te verbinden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - ‘Ik was helemaal uitgeblust en nu maak ik door jullie zoveel mooie dingen.’ Het is een quote van één van de deelnemers aan ‘Ik vergeet je niet laadt op’. Een kunstproject om inwoners van de gemeente Roosendaal te verleiden om ook tijdens de coronacrisis zichzelf creatief uit te dagen. In drie maanden tijd werd er gewerkt aan zes verschillende kunstwerken die vandaag allemaal te zien waren in buurthuis Keijenburg

Toen in maart 2020 de coronacrisis uitbrak kwam er een abrupt eind aan het project ‘Tijd van je Leven’, waarbij ouderen worden gekoppeld aan een kunstenaar om vervolgens samen aan de slag te gaan tijdens zes workshops. Tegelijkertijd delen ze onderling en met de kunstenaars verhalen. “Dat project viel stil”, vertelt Anneke Wijn. “Ik zei toen meteen tegen Trudy Stalpers van CultuurCompaan: ‘We moeten iets anders verzinnen voor deze mensen.” Het idee voor ‘Ik vergeet je niet’ was al snel geboren. Deelnemers kregen iedere week een tasje aan hun deur met daarin een creatieve opdracht. “De kunstwerken werden wel alleen gemaakt, maar toch waren ze samen ergens mee bezig. Dat gaf een gevoel van verbinding met elkaar.” 

Na het succes van ‘Ik vergeet je niet’ werd dan ook besloten om met een vervolg te komen: Ik vergeet je niet laadt op. “Buurthuis Keijenburg was het ‘oplaadpunt’ waar de deelnemers eens in de twee weken terechtkonden”, legt Wijn uit. “Ze kregen hier hun opdracht en materialen, maar ze leverden hier ook hun kunstwerken in. Voor veel mensen was dat toch een oplaadmomentje waarop er weer even echt naar hen werd geluisterd.” 

Na drie maanden en zes verschillende opdrachten waarbij gewerkt werd met tal van technieken, was vrijdag de presentatiemiddag. “Dat is alleen vandaag en vanaf 30 juni zijn de kunstwerken ook te zien in het oude pand van het Verboden Rijk in de Passage.” Die ruimte wordt tijdelijk omgebouwd tot een pop-up atelier. “De kunstwerken worden tentoongesteld, maar op woensdag en vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur zitten hier ook kunstenaars die je gaan uitdagen om mee te werken aan een groot kunstwerk. Zo gebruiken we kunst als middel om mensen met elkaar te verbinden.” 

Dat dat in de afgelopen periode heeft gewerkt, blijkt wel uit de mijmerschriftjes die vrijdag te zien waren. “Dat zijn een soort dagboekjes waarin de deelnemers hebben geschreven”, legt Wijn uit. “Er was een stoere vent die had opgeschreven dat hij zich toch soms wel eenzaam voelt. Dan ga je daarover met elkaar in gesprek, dat is echt heel waardevol.” Het project is meer dan alleen kunstwerkjes maken. “We dagen mensen uit, geven ze weer zelfvertrouwen en brengen ze met elkaar in verbinding.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief