Iliass, Demi, Nadir, Najib en Anis
Iliass, Demi, Nadir, Najib en Anis Foto: Marloes Otte

Jongeren organiseren buurtactiviteit in Kroeven: ‘We willen laten zien dat het ook anders kan’

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Nadir (15 jaar), Anis (15 jaar) en Fadi (13 jaar) willen een ander beeld geven van jongeren in de wijk Kroeven. Net als in Langdonk vinden ook hier opstootjes plaats met de politie. Er zijn regelmatig vernielingen. Over de reden hiervan is Nadir duidelijk: “Er zijn gewoon geen activiteiten, er is niets te doen en dan slaat de verveling in. Met deze buurtactiviteit willen we laten zien dat het ook anders kan.”

Op het grasveldje naast Buurthuis de Wieken zijn op deze zonnige zondag kleintjes aan het springen in het springkussen en het opblaasvoetbalveld trekt jongeren. In een zaaltje in het buurthuis is er een bingo aan de gang, ongeveer 40 ouderen hebben zich aangemeld. De opzet van het drietal iets te organiseren voor alle leeftijden, is zeker geslaagd.

Nadir, Anis en Fadi hebben zich via hun school, Norbertus Gertrudis Mavo, aangesloten bij Youth Goals, een gemeente initiatief, uitgevoerd door WijZijn Traverse Groep. Het doel is jongeren te activeren om met hun doelen, dromen en ideeën aan de slag te gaan. Demi van Run van Youth Goals legt uit dat ze de jongens hebben geholpen met hun plan uit te werken. Anis: “Je doet wat voor je wijk, dat vinden wij belangrijk. Het buurthuis wordt eigenlijk niet gebruikt door jongeren, vandaag brengen we ze er naartoe.” Nadir vult aan: “Onze wens is hier een vaste ontmoetingsplek te krijgen, een soort jeugdhonk, met een gameroom e.d.. Het veldje is heel geschikt voor bijvoorbeeld voetbaltoernooien. Het ligt nu eigenlijk aan De Wieken of we vaker zoiets kunnen organiseren, want ook het veldje wordt normaal nooit gebruikt, dat is jammer.” De jongens zochten sponsors en vonden direct betrokkenheid bij lokale ondernemers op de Pres. Kennedylaan. Ze leverden prijzen voor de bingo. Ook via de Jumbo kon een kofferbak vol met spullen worden opgehaald.

Een ondertoon wordt merkbaar als Nadir uitlegt dat ze zich in Kroeven door de gemeente aan hun lot voelen overgelaten. “Na de rellen in Langdonk was er daar ineens van alles mogelijk en was er veel aandacht vanuit de burgemeester. Ook bij ons zou hij langskomen, maar dat is niet gebeurd. Gaat er in Langdonk nu iets kapot, wordt het gelijk gerepareerd. Moeten wij nu eerst gaan rellen voordat er bij ons iets gebeurd? Dat is de oplossing toch niet.” 

Op het veldje is dan ook een ‘Buurtent’ opgezet, je kunt er kletsen met andere bewoners. Buurtopbouwwerker Najib Bensali en jongerenwerker Iliass Ben Omar zijn er ook om in gesprek te gaan over klachten en waar bewoners tegenaan lopen in deze wijk. Nadir hoopt dat de gemeente aandacht gaat geven aan Kroeven. “Het is gewoon een leuke wijk met veel jongeren, met een beetje aandacht kunnen we veel veranderen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief