Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Jonge programmeur uit Roosendaal meet luchtdruk in ruimtestation ISS

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - De 12-jarige Thijs van der Heijden uit Roosendaal kwam via zijn vader in contact met de European Astro Pi Challenge van de European Space Agency (ESA). Niet onbekend met dit soort uitdagingen, sloeg hij met veel enthousiasme aan het programmeren. En met succes! Het ruimtestation ISS heeft onlangs zijn metingen kunnen uitlezen en hiervan heeft hij vorige week een certificaat gekregen. “Cool dat het in de ruimte werd afgespeeld”, aldus Thijs.

Thijs zit in groep 8 van KPO-SBO basisschool Sponder. Juf Yvonne gaf hem de ruimte om zijn passie voor programmeren te ontwikkelen. Hij lacht: “De juf snapt er helemaal niets van, maar ze vindt het wel heel knap”. ESA is vijf jaar geleden met deze Challenge voor jongeren gestart. Er zijn 2 levels, afhankelijk van je leeftijd en ervaring. Vanaf 14 jaar en met programmeer-ervaring kun je meedoen aan Mission Space Lab. Tot 14 jaar kun je meedoen met Mission Zero. Trots laat Thijs zijn certificaat van Mission Zero zien. “Het is echt wel bijzonder, want niet iedereen wordt in de ruimte afgespeeld. Er waren namelijk wel zo’n 4000 inzendingen vanuit Europa.”

Thijs moest via een website codes en tekens intypen, dat werd in een andere taal omgezet, zodat het op de Astro Pi unit in ISS afgelezen kon worden. Hij schreef een run-time van 30 seconden om de hoogte, temperatuur en de luchtdruk aan boord van het ruimtestation ISS te kunnen meten. Het station bevond zich op dat moment net ter hoogte van het Indonesische eiland Java. Toevallig is hij daar zelf op vakantie geweest 2 jaar geleden. Maar hij vindt het vooral leuk dat iets wat hij geprogrammeerd heeft, in de ruimte is afgespeeld en werd bekeken door de Franse astronaut Thomas Pesquet.

Thijs is vanaf zijn zevende jaar al aan het programmeren. “Ik ben begonnen met een scheetkussen”, grinnikt hij. Hij heeft vorig jaar rond Halloween het Coderdojo BOO Challenge gewonnen. Zijn inzending was een dansende skelet met muziek. Het jaar daarvoor won hij de 2e plek met een pompoen met led-lichtjes. Ook deze Challenge heeft een internationaal karakter. Wat hij zo leuk aan programmeren vindt, demonstreert hij met een robotarm, dat iets kan oppakken en ergens anders weer kan neerzetten. “Leuk vind ik dat je je eigen game kunt maken of je eigen programma, zodat zo’n arm bijvoorbeeld iets gaat doen. Daar kan ik echt uren mee bezig zijn”.

Thijs gaat volgend schooljaar naar de Norbertus Gertrudis MAVO en gaat zonder enige twijfel voor het vak Techmavo kiezen. Bij dit vak los je op een creatieve manier - met moderne technologie zoals robotica, game development, 3D printen en virtual reality - ingewikkelde problemen op. Helemaal op zijn lijf geschreven. Hij hoopt klasgenoten te vinden, die mee willen doen aan de Mission Space Lab Challenge van Astro Pi. Want op de basisschool, bleek hij de enige met deze passie. Bij Techmavo krijg je 2 uur per week extra om te programmeren. Hij kijkt uit naar het werken met de 3D-printer: “Het is zo cool om een 3D-tekening te maken en dat deze er in het echt uit komt”. Gamen doet hij ook graag, bijvoorbeeld Minecraft, Fortnite en Roblox. Hij heeft een eigen Youtube-kanaal: ”Thijs de Gamemaster”, waar zijn projecten terug te zien zijn. Wat hij later precies gaat worden, staat nog helemaal open. “Dat weet ik allemaal nog niet”. Maar dat het wellicht iets met programmeren gaat worden, sluit hij niet uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief