Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Brugklassers gewaarschuwd voor sexting: ‘Stuur nooit een naaktfoto!’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - “Wie van jullie krijgt er wel eens naaktfoto’s doorgestuurd?” De handen van de burgklasleerlingen van de Norbertus Gertrudis Mavo blijven allemaal omlaag. “Niemand? Daar geloof ik niets van”, stelt Marlies Slegers. Haar dochter was slechts dertien jaar toen ze besloot een naaktfoto te versturen naar een oudere jongen. Het zette haar wereld op z’n kop. Moeder Marlies wil jongeren nu waarschuwen en schreef daarom onder andere het boek ‘Onder mijn huid’. 

De leerlingen van de Norbertus Gertrudis Mavo in Roosendaal hebben afgelopen week op verschillende manieren stilgestaan bij de term ‘Mediawijsheid’, oftewel op een veilige en slimme manier omgaan met (sociale) media. “We besteden ieder jaar aandacht aan het thema ‘media’”, vertelt docente Kristel Reijenga. “Maar dat is natuurlijk een enorm breed onderwerp. Twee jaar geleden hebben we dit onderwerp al opgepakt en we merken dat het toch nodig is om het daar met de jongeren over te hebben. Landelijk zien we een toename in het misbruik van sociale media, maar ook hier op school hebben we bijvoorbeeld wel eens te maken gehad met sexting.” 

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s van zichzelf via mobiele telefoons of andere media. “We willen de leerlingen waarschuwen. Dat doen we eigenlijk al op vroege leeftijd bij de brugklassers, maar je kan het beter voorkomen dan genezen.” Want dat sexting een enorme invloed op je leven kan hebben, dat maakt Marlies Slegers in haar presentatie goed duidelijk. De leerlingen zijn in de lessen Nederlands al begonnen met het lezen van het boek ‘Onder mijn huid’ en het bezoek van de schrijfster op school is dan ook de kers op de taart. Het boek is gebaseerd op het verhaal van Marlies’ dochter. “Mijn dochter was dertien jaar toen ze die foto verstuurde naar een jongen die drie jaar ouder was en dat is natuurlijk iets wat je niet snel met je ouders bespreekt.” 

Hoewel Marlies niet wist dat de foto verstuurd was, wist ze wel dat er iets aan de hand was met haar dochter. “Ze was anderhalf jaar lang enorm ziek. Ze had hoofdpijn, buikpijn, ze sliep slecht en ze had heel veel stress. Ze was zichzelf niet meer en ze bleef vaak thuis van school omdat ze zich niet goed voelde.” Marlies ging met haar naar verschillende doctoren, maar niemand wist wat er precies aan de hand was. “Pas na anderhalf jaar, toen we in de stad liepen, zei ze plots dat het niet zo goed ging. Een paar seconden later viel ze flauw.” Later bleek dat precies het moment te zijn geweest, waarop de jongen de naaktfoto toch rondgestuurd had.

“Maar zelfs nadat ze flauw was gevallen zei ze niets. Ik moest het een paar dagen later van een vader van een vriendinnetje horen. Ik ben hem nog steeds dankbaar dat hij het verteld heeft, eindelijk wist ik wat er aan de hand was.” In de jaren die volgden werd haar dochter nog vaak herinnerd aan de foto. Na een paar jaar besloot ze niet langer het slachtoffer te zijn. Ze deed haar verhaal in kranten en op televisie en heeft zelfs meegewerkt aan een landelijk project om aandacht te vragen voor sexting. “Had ze het maar eerder verteld”, stelt Marlies.

Dat is ook de boodschap die Kristel Reijenga mee wil geven. “Je moet sowieso geen naaktfoto’s van jezelf versturen, maar heb je het toch gedaan? Laat het dan zo snel mogelijk aan je ouders weten. Zij kunnen je helpen, voorkomen dat de foto verder rondgaat en het gesprek aangaan met school, maar ook met de dader.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief