Bittervoorn
Bittervoorn

Vissen kunnen vrij reizen in de Molenbeek Roosendaal

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Vissen trekken van gebied naar gebied om zich voort te planten, om op te groeien, te overwinteren en om voedsel te vinden. Vissen komen op hun reis soms hindernissen tegen zoals een stuw, gemaal of terugslagklep. Dit zijn bouwwerken in het water die de hoogte van het water regelen.

Waterschap Brabantse Delta past daarom drie van deze stuwen in de Molenbeek in Roosendaal aan zodat vissen er veilig langs kunnen zwemmen. Dit noemen we vispassages. “Door de aanleg van doorgangen vergroten we de uitwisseling van soorten vissen. Dit maakt de vissen sterker. Bovendien zijn vissen belangrijk voor schoon en gezond water.”

Werk is gestart
Op 21 juni is gestart met het werk bij het verdeelwerk bij de PC Hooftlaan. Daarna past het waterschap de stuwen bij de Vondellaan/Laan van Brabant en de Oostelijk Havendijk (Curio) aan. Zodat vissen niet meer gehinderd worden door de stuwen en hier ook langs kunnen zwemmen.

Wat merkt u ervan?
Stuwen zijn belangrijk voor het regelen van de hoogte van het water, het waterpeil. De vispassages zijn zo ontworpen dat deze geen effect hebben op het waterpeil in de Molenbeek. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden proberen de aannemer en het waterschap eventuele overlast te beperken. Het werk is eind 2021 afgerond.

Meer informatie op www.brabantsedelta.nl/molenbeek



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief