Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Lage vaccinatiebereidheid in Kalsdonk: ‘Eigen keus, maar doe het wel op basis van de juiste informatie’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ben je gevaccineerd? En zo nee, waarom nog niet? Dat was vandaag eigenlijk de belangrijkste vraag die wethouder Klaar Koenraad stelde aan inwoners van de wijk Kalsdonk. Samen met een huisarts en medewerkers van de GGD ging de wethouder de straat op om signalen uit de wijk op te halen. “We komen niemand overtuigen, maar we willen wel weten wat de redenen zijn dat mensen zich niet laten vaccineren.”

Want, waarom laten mensen zich niet vaccineren? Willen ze het gewoon niet of zit er meer achter? Zijn er misschien belemmeringen? Zitten ze bijvoorbeeld zonder vervoer? Vinden ze het lastig om een afspraak te maken? Dat zijn allemaal vragen waar de gemeente Roosendaal antwoord op wil krijgen. Daarom werd woensdagmiddag een laagdrempelige actie georganiseerd met een fruitbus van Boer, winkel op ‘t land. “Mensen kunnen hier gratis een bakje fruit komen halen, maar ze kunnen ook meteen met ons in gesprek over het coronavirus en het vaccineren”, legt de wethouder uit. 

Ook als mensen zich gewoon niet willen laten vaccineren, is dat wat de wethouder betreft prima. “Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen keus, maar ik wil wel dat ze die keuze maken op basis van de juiste informatie. Veel mensen laten zich informeren door Facebook, maar dan krijg je niet het complete plaatje mee.” Daarom is woensdagmiddag ook huisarts Susan Stam aangehaakt. Zij werkt bij de GGD en is non-stop bezig met vaccineren. “Vragen die ik krijg, gaan vaak over de veiligheid van het vaccin, hoe het zo snel ontwikkeld kan zijn, hoeveel tijd er tussen de vaccins moet zitten, enzovoort.”

Dat zijn ook vragen van het handjevol bezoekers dat woensdagmiddag langkomt bij de fruitbus. “Er was net een mevrouw die vragen had over haar eigen vaccinaties, maar ik sprak net ook met een Turkse man die niet gevaccineerd wil worden. Hij heeft geen vertrouwen in de overheid”, vertelt Stam. De 21-jarige Madelief Roelants vindt de actie van de gemeente wel gezellig. “Ik vind het goed dat ze zo open zijn om erover te praten. Ik heb zelf mijn vragen bij verschillende huisartsen al gesteld, maar een nieuwe blik kan nooit kwaad. Gelukkig komt de informatie wel overheen met wat ik al eerder heb gehoord.”

Zelf is Madelief nog niet gevaccineerd, omdat er nog te veel onduidelijk is. “Er zijn vrienden die zich laten vaccineren om weer te kunnen feesten en naar festivals te kunnen gaan, maar dat vind ik persoonlijk een slechte reden. Je spuit toch iets in je lichaam, waarvan je niet per se weet wat het effect op de lange termijn gaat zijn.” Madelief heeft zelf een kleine en is bijvoorbeeld bang voor de impact van het vaccin op borstvoeding. “Maar, we weten bijvoorbeeld ook niet wat het doet met je vruchtbaarheid.”

Hoewel het niet stormloopt bij de bus, levert de middag toch wat op. Ook voor Miranda Gramser en Arthur Rijkers van GGD West-Brabant. “De vaccinatiebereidheid in de wijk ligt veel lager dan het West-Brabantse gemiddelde van 66 procent”, aldus Rijkers. Maar, de wijk Kalsdonk staat niet op zichzelf. In heel West-Brabant zijn er nog zo’n twintig (kwetsbare) wijken en dorpen waar de vaccinatiebereidheid achterblijft en de GGD wil weten hoe dat komt. “We hopen vandaag op te halen wat mensen weerhoudt om zich te laten vaccineren en hoe we eventuele drempels kunnen wegnemen. Waar ligt de behoefte?” Stel dat veel mensen aangeven moeilijk ter been te zijn, dan kan de GGD bijvoorbeeld met een mobiele vaccinatielocatie komen. “Daarom sluiten we nu aan, het is echt afhankelijk van de input van vandaag wat onze vervolgstap gaat zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief