Afbeelding
Foto: uitgeverij de Bode

West-Brabant uit zorgen over maatregelen Haringvlietbrug: ‘A16 zal nóg drukker worden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BREDA - Cees Lok, voorzitter van Regio West-Brabant, heeft namens de regio een brandbrief gestuurd aan minister Van Nieuwenhuizen. De bestuurders uiten in de brief hun zorgen over de gevolgen van de langdurige en ingrijpende maatregelen voor het verkeer over de Haringvlietbrug. 

De Haringvlietbrug gaat sneller achteruit in kwaliteit dan in eerste instantie werd verwacht. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen besloten de maximum snelheid op de brug terug te brengen van 100 km/u naar 50km/u en het verkeer moet voortaan over één rijstrook. “Dit levert weliswaar hinder op voor de weggebruiker, maar is noodzakelijk om de brug tot aan renovatie in 2023 veilig te kunnen blijven gebruiken.”

Rijkswaterstaat verwacht dat de maatregelen de komende twee jaar nodig zullen zijn en dat dit tot forse files zal leiden op de A29 en op de A16, die als uitwijkroute wordt aanbevolen. Daarmee zal die A16 dan nog drukker worden dan die nu al is. Ook de A17 en A58 worden daardoor extra belast. 

Deze voorgenomen maatregelen zijn in de ogen van de bestuurders van Regio West-Brabant disproportioneel. “De bereikbaarheid van West-Brabant verslechtert aanzienlijk en de te verwachten economische schade is groot. Daarnaast verslechtert de bereikbaarheid van West-Brabant aanzienlijk, door een toenemende druk op de A58, A17 en de A16, en de economische schade zal enorm zijn gezien de grote logistieke belangen regionaal, nationaal en internationaal.

De bestuurders dringen daarom aan om naar alternatieve mogelijkheden te zoeken om de duur van de maatregelen drastisch te verminderen. Daarbij bieden ze aan om met de minister in gesprek te gaan over welke maatregelen kunnen bijdrage om minder en minder langdurige hinder opleveren. Hiervoor trekt Regio West-Brabant op met buurgemeenten uit Zuid-Holland en Zeeland.