Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Sinterklaas viert feest in Roosendaalse haven

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag 13 november om 13.00 uur met een spetterend spektakel aan in de Zwaaikom in Roosendaal. Dat laat Arjan den Ouden namens het Sinterklaascomité in Roosendaal weten. Na een rondgang door de stad, staan er voor de dagen daarna nog veel meer activiteiten op de planning. Zo staan er ook drie Sinterklaasmusicals op de planning en nieuw dit jaar is een uitzwaaimoment voor Sinterklaas!

De intocht van Sinterklaas is niet vanzelfsprekend. Veel gemeenten hebben de intocht vanwege de maatregelen afgelast, maar in Roosendaal gaat de intocht vooralsnog gewoon door. “Het spektakel dat normaal plaatsvindt op het Kadeplein wordt alleen wel verplaatst naar een groot ponton bij de Zwaaikom.” Dat heeft onder andere te maken met de verbouwing van het voormalige Essentgebouw. “Er zijn activiteiten op het water, er is vuurwerk en langs alle kanten kunnen de mensen komen kijken.” Het gebied rondom de Zwaaikom zal wel afgezet zijn, omdat het om een evenement gaat. Mensen kunnen naar binnen met een coronatoegangsbewijs (QR-code), dus je moet gevaccineerd, getest of hersteld zijn. “Maar voor iedereen is dit dus toegankelijk, ook als je niet gevaccineerd bent. Dit is de enige manier waarop we het kinderfeest toch zo kunnen vieren”, legt Den Ouden uit.

Door de stad

Na de aankomst in de haven van Roosendaal en na al het spektakel gaat de Sint aan wal voor een ronde door de stad. Vanaf het Kadeplein vertrekt de Sint in de richting van de Frans Halsstraat en Jacques Vosstraat om vervolgens via het Kadeplein richting de Schuiven te gaan. Vervolgens gaat de Sint met zijn pieten over de Markt, Raadhuisstraat, Jan Snelstraat, Nieuwe Markt en via de Dr. Braberstraat weer over de Markt. Vervolgens gaat de stoet over de Bloemenmarkt, Molenstraat en dan de Burg. Prinsensingel in. “We zijn ontzettend blij dat we dit kunnen organiseren. Onze ruim 250 pieten hebben er enorm veel zin in. We verwachten veel bezoekers, maar de route is 3,5 kilometer lang. Als je beide kanten meetelt is dat dus 7 kilometer aan route, dus er is voor iedereen plaats.”

Sinterklaasmusical

Na de intocht is er dit jaar (helaas) geen Pietendisco in De Kring. “Dat komt doordat er een grote voorstelling staat in de Kring, daar is helaas niets aan te doen. De pietendisco slaat daarom een jaartje over.” Wat wel terugkomt is de Sinterklaasmusical. Op 28 november worden drie voorstellingen gehouden om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. “Dat wordt echt fantastisch. Je merkt ook dat mensen echt weer iets leuks willen zien. Normaal gaat de kaartverkoop pas echt lopen rond de intocht, maar nu zijn er al meer dan vijftig procent van de kaarten verkocht en de laatste voorstelling is zelfs al bijna uitverkocht.”

Uitzwaaien

Nieuw dit jaar is ook een uitzwaaimoment voor de Sint op 5 december. “Dat idee is vorig jaar tot stand gekomen, maar kont oen helaas niet doorgaan. Het idee is om de Sint door alle wijken te laten rijden zodat kinderen en hun ouders vanuit de voortuin de Sint uit kunnen zwaaien. De route hebben we al en de Sint komt echt door alle wijken.” Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de coronamaatregelen. “We zetten vol in op deze grote activiteiten, maar houdt wel onze website in de gaten voor eventuele wijzigingen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief