Afbeelding
Foto: Christian Traets

Roosendaal geniet van bevrijdingsconcert met ‘Ode aan de Veteraan’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Kring in Roosendaal zat donderdagavond goed gevuld tijdens het jaarlijkse bevrijdingsconcert. Het concert is bij de viering van 750 jaar Roosendaal in het leven geroepen en inmiddels een ware traditie geworden. Het bevrijdingsconcert is tevens de lokale invulling van de Veteranendag in Roosendaal.

De swingende bigband ‘Start Spreading The News’, die sinds de oprichting in 2011 al vele muzikale optredens in de gemeente heeft verzorgd, mocht het muzikale gedeelte voor z’n rekening nemen. Voor het bevrijdingsconcert had de band een speciaal programma samengesteld met uiteraard aandacht voor de veteranen. De huisarrangeur van de band, muzikant Bart van Gorp, heeft de benodigde arrangementen geschreven. Ook heeft de band een aantal verrassende ‘special guests’ uitgenodigd om de avond een speciaal tintje te geven. 

Eén van hen was schrijfster Saskia van den Brand. Zij heeft de afgelopen zomer verschillende veteranen en inwoners van Roosendaal die de oorlog hebben meegemaakt geïnterviewd. Die gesprekken heeft ze gebruikt voor haar ‘Ode aan de Veteraan’ die ze donderdagavond uitsprak. ‘Jullie weten van elkaar dat het pad tussen winnen en verliezen flinterdun is. En dat je lijden eerst moet aangaan en ervaren om je daarna bevrijdt te voelen. En dat alle ontberingen het waard zijn geweest, want daardoor ben je innerlijk gegroeid.’

“Wij als samenleving zijn ons niet altijd bewust van het belangrijk en potentieel gevaarlijk werk wat jullie hebben gedaan, omdat we er niet dagelijks mee worden geconfronteerd. Jullie angsten en demonen blijven voor ons verborgen. Maar juist jullie zijn degene die de samenleving kunnen inspireren dat je ook heel sterk kunt zijn als je je kwetsbaarheden toont. Het vlammetje in de ogen dooft niet. Het zal juist in kracht toenemen. Een krijger blijft altijd een krijger.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief