Rioleringen kunnen overvloedige regenval vaak niet aan.
Rioleringen kunnen overvloedige regenval vaak niet aan. Foto: Shutterstock

Hemelwater niet meer vanzelfsprekend het riool in, nieuwe regels voor wateropvang

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Het is niet meer vanzelfsprekend dat hemelwater standaard in het riool belandt. Bedrijven en bewoners moeten meer doen om regenwater op te vangen. Daarom komt de gemeente met een speciale verordening waarmee men straks rekening moet houden met regels voor wateropvang bij nieuwbouwprojecten. 

Het is je misschien al weleens opgevallen. Het lijkt of er in Nederland vaker hevige buien vallen. In het nieuws zijn we vaker beelden van ondergelopen straten. Uit een analyse van het KNMI blijkt dit inderdaad vaker voorkomt. Het aantal dagen met extreme neerslag is ten opzichte van 1950 verdubbeld. 

Het KNMI waarschuwt dan ook dat we vaker rekening moeten houden met extreme regenval. Dit brengt wel consequenties met zich mee, want de riolen kunnen overvloedige regenval niet altijd aan. Tegelijkertijd was het de afgelopen jaren erg droog, waardoor er juist een tekort is aan water voor de landbouw en de natuur. “Daarom is het belangrijk dat we water gaan opslaan. Dat doen we al met retentiegebieden (wateropslag, redactie) in bijvoorbeeld de Schoenmakershoek”, legt wethouder Kees van Aert uit.

Opvangreservoirs en grasbetontegels

De gemeente kan zelf niet al het water opslaan. Daarvoor is hulp nodig van bedrijven en bewoners. Zeventig procent van de grond is eigendom van ondernemers. organisaties en particulieren. “Voor nieuwbouw komen er daarom hardere eisen met verplichte retentiemogelijkheden”, benadrukt Van Aert. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld opvangreservoirs, materialen op het dak die water vasthouden en grasbetontegels op parkeerplaatsen. De nieuwe hemelwaterverordening heeft voor bestaande bedrijven en woningen geen gevolgen. 

Wel hoopt Van Aert deze groepen ook enthousiast te maken voor het nemen van maatregelen. “Dat kan al eenvoudig door een regenton in je tuin te plaatsen waarmee je hemelwater opvangt”, geeft hij als voorbeeld. Dit water kan daarna bijvoorbeeld worden gebruikt voor het besproeien van planten. 

De gemeente bekijkt bij grootschalige werkzaamheden ook direct naar mogelijkheden voor regenwaterretentie. De hemelwaterverordening gaat in het najaar of begin volgend jaar naar de gemeenteraad. Als die er een klap op heeft gegeven, duurt het waarschijnlijk nog ongeveer drie maanden voordat de regels verplicht worden bij nieuwbouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief