Fenna in actie op de baan van handboog vereniging Nimrod.
Fenna in actie op de baan van handboog vereniging Nimrod. Foto: Len Poppelaars

Fenna Bogaard schiet honderden pijlen in de week: ‘Een uit de hand gelopen hobby’

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR – Vier jaar geleden stapte Fenna Bogaard (18) het gebouw binnen van handboogvereniging Nimrod aan de Concordialaan, meekomend met een vriendin welke reeds lid was. 

Ondertussen is handboogschieten haar passie, naar eigen zeggen vallend in de categorie “uit de hand gelopen hobby”. Inmiddels schiet Fenna honderden pijlen per week en traint ze als regiotalent mee in de voorselectie voor het Nederlands team. Boogschieten doet ze met heel veel plezier!

Lang geleden was boogschieten verbonden aan de jacht en het voeren van strijd. Vandaag de dag kent het in Nederland met 10.000 beoefenaars een sportief en hobbymatig karakter. We ontmoeten Fenna in het pand van Nimrod. Een eigen clubgebouw dat gezamenlijk door de leden zelf is opgebouwd. Met binnen de juiste omstandigheden om te trainen en waar gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan voor de zestig leden. Hoe ziet je leven eruit Fenna? “Gewoon vrienden, school en trainen”, antwoordt ze als korte samenvatting. Volgend jaar begint ze aan haar studie mechatronica in Eindhoven.

“De basistechniek leer je bij aanvang aan, deze is voor iedereen gelijk. Hierna wordt het maatwerk en ga je een eigen techniek ontwikkelen. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar om de techniek eigen te maken”, legt Fenna uit. “Maatwerk door bijvoorbeeld een net iets andere afstelling op de boog. Ook de pijlen zijn maatwerk, ieder heeft zijn eigen voorkeur voor bijvoorbeeld de lengte, het gewicht of de punt. Het gaat om het krijgen van een constante techniek en eigen vorm. Je kan het niet van iemand ‘afkijken’, ieder schiet op zijn eigen manier en met zijn eigen soort materiaal”.

Trainen
Twee keer in de week traint Fenna bij haar vereniging in Etten-Leur. En nadat ze werd geselecteerd als regiotalent, traint ze ook in Zoetermeer. Een keer krachttraining en een keer schiettraining, waarbij mentale training een onderdeel is. Zo traint ze binnen de voorselectie voor het Nederlands team.

Haar droom is ooit voor Nederland uit te mogen komen tijdens de Olympische Spelen. Wat ze hiervoor moet doen? “Veel uren maken, veel pijlen schieten en de balans in constant schieten houden. Sterke armspieren nodig? Nee, de kracht haal je uit je rugspieren tussen je schouderbladen”.

Wedstrijden
Naast het trainen zijn er elk weekend wedstrijden. “Hier train je eigenlijk voor. Wedstrijden zijn leuk, het is een leuke groep mensen welke er aan mee doet. Vaak kom je dezelfde mensen tegen. Al is het niet ingericht op de gezelligheid, het gaat om de wedstrijd”, vertelt Fenna met enthousiasme. Er zijn seizoen afhankelijk binnen- en buitenwedstrijden. “Leukste? Buiten! De afstand en de weersomstandigheden vormen een extra uitdaging”.

Uiteindelijk gaat het om wie na een knock-out systeem het hoogste aantal punten schiet op de blazoenkaart.
De prijzen van een boog liggen uiteen van 300 tot zo’n 3.000 euro. “Hiervoor ga je naar de speciaalzaak en ben je soms uren aan het testen. Je kan het niet blind kopen. Hoe beter de kwaliteit, des te meer je kan afstellen. Binnen de vereniging heeft niemand dezelfde boog”. Een boog, is niet zomaar een boog.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief