Alex en Johan, I.T. deskundigen, nemen werk over van collega's.
Alex en Johan, I.T. deskundigen, nemen werk over van collega's. Foto: Vera vd Bemt

Repair Café weer opgestart: Voorkomen dat voorwerpen onnodig worden weggegooid

Door: Advertorial Algemeen

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 26 juni startte het Repair Café in de Gong weer. Allerlei reparaties waaronder huishoudelijke apparaten, computers en kledingstukken werden gerepareerd en vele bezoekers gingen blij en tevreden naar huis.

Repair Cafés zijn een belangrijk onderdeel van de reparatie-infrastructuur. De meerderheid van de reparaties worden succesvol uitgevoerd. Reparatie door professionals vinden consumenten vaak te duur, zeker als het herstellen van een apparaat niet meer de moeite waard is wegens ouderdom of hoge reparatiekosten. Repair Cafés zijn voor voorwerpen buiten de garantietermijn een ware uitkomst. Veel te snel worden voorwerpen onnodig weggegooid.

Doelstelling

De doelstelling van het Repair Café is het stimuleren van duurzaamheid, om de grote afvalberg die in de hedendaagse consumptiemaatschappij steeds groter wordt, proberen te beperken. Dat is moeilijk als een defect koffiezetapparaat meer kost om te repareren dan de aanschaf van een nieuw apparaat. Logisch dat er dan voor een nieuw exemplaar wordt gekozen. Het Repair Café is er voor iedereen, onafhankelijk van inkomen, het gaat erom duurzaamheid te bevorderen.

Te weinig bekend

Het Repair Café is nog te weinig bekend bij de inwoners van Etten-Leur. Door de lockdown van de laatste maanden kon het Repair Café maar zeer beperkt doorgaan. Echter, de versoepelingen boden weer perspectief en zaterdagochtend kwamen alle vrijwilligers weer bijeen in De Gong. Met veel enthousiasme ontvingen zij bezoekers die elektrische apparaten, kleding of andere zaken ter reparatie aanboden. De vrijwilligers Doria, Andy, Wim, George, Ranny, Alex, Johan, Welmoed, Diny, Gerda en Johan vinden het een uitdaging om de reparaties uit te voeren, soms in overleg met elkaar en heel vaak gaat een apparaat weer werkend mee naar huis. Ook onderdelen kunnen, tegen vergoeding, worden vervangen.

Het te snel afdanken geldt zeker voor kleding, waarvan een naad los is, een rits stuk, een zak kapot of een zoom die moet worden verlengd of ingekort. Kleine en grotere reparaties, soms ingewikkeld, soms super- simpel. Welmoed, Diny en Gerda pakken alles aan vinden het fijn om mensen tevreden te stellen. Ze hebben garen in alle kleurtjes op voorraad maar een nieuwe rits, elastiek of knopen moeten zelf meegebracht worden.

Vrijwilligers werken gratis

De vrijwilligers werken gratis: een blije klant, daar doen ze het voor. Uiteraard is een kleine gift voor de onkosten welkom. Inkorten van nieuwe kleding hoort eigenlijk niet bij het Repair Café thuis, maar bij de kledingzaak waar het artikel is gekocht. Of bij een professionele kledingreparatie-zaak. Het Repair Café wil zeker geen concurrentie vormen voor werk dat bij professionals thuishoort.

De samenwerking geeft een meerwaarde; samen een oplossing zoeken voor een apparaat of kledingstuk is een uitdaging en er is veel saamhorigheid in de groep. Zo kan een defecte naaimachine na overleg hersteld worden door één van de naaisters of door één van de technici. In de groep is veel respect en waardering voor de kennis en ervaring van elkaar en dat maakt het werken heel prettig. Op zaterdag 31 juli is iedereen voor reparatie weer welkom in de Gong van 12.00-16.00 uur.

Contact: 06-28358050 of gdijkstra60@planet.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief