vlnr Bernhard Koevoets, Hans Bartels, Boy Hendrikx en Jos Martens
vlnr Bernhard Koevoets, Hans Bartels, Boy Hendrikx en Jos Martens Foto: Heemkundekring Jan uten Houte

Biebgroep Heemkundekring is weer actief

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - De Etten-Leurse heemkundekring Jan uten Houte die volgend jaar alweer 75 jaar bestaat, is al vele tientallen jaren actief op vele fronten. Zoals recent de tentoonstelling rondom 75 jaar bevrijding Etten-Leur (eind oktober 2019 tot half maart 2020) in het HeemHuis aan het Burchtplein 43.

Door de wereldwijd bekende reden moest ook de heemkundekring zich 15 maanden lang beperken tot kleinere tentoonstellingen in de etalage van diezelfde ruimte, zoals over het 200 jaar bestaan van de Zusters van Franciscanessen van Etten. Een paar andere Etten-Leurse verenigingen waren enthousiast dat ze onze etalage mochten gebruiken voor hun kortdurende tentoonstellingen, zo kregen de Miniatuurspoorweg en het carnavalsgebeuren de nodige aandacht. En natuurlijk die over de Moeierboom, in samenwerking met GGZ Breburg/Atelier Huisje 51. In de loop van de vele jaren heeft heemkundekring Jan uten Houte vele publicaties uitgebracht over de geschiedenis van Etten-Leur. In brede zin, maar ook naar onderwerp. Over begraafplaatsen, de kermis/paardenmarkt, de ballonhaven, West-Brabantse boerderijen, de boerenhoek, de Leurse parochie, de brandweer, jubilea van verenigingen in 2017 en 2018, over Constantia, Apollo, over schout Pieter Nuyts, twee delen Etten-Leur in beeld, over straatnamen, gedichten en liedjes over Etten-Leur, over missiebroeders en missiezusters die vanuit Etten-Leur actief zijn geweest, over vele oorlogsherinneringen, over 13 arme vrouwen, en over organist Michel Gottmer, over de Vergeten V1 op de Leur, over café’s, over boeren, burgers en buitenlui. Het zijn maar wat voorbeelden. Er zijn ook vele andere soorten boeken te koop, romans, en over diverse onderwerpen. Voor belangstellenden is het elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag mogelijk om boeken in te zien en te kopen bij het HeemHuis van Jan uten Houte, Burchtplein 43. Van 13.30 tot 17.00 uur. 

Tot en met zaterdag 10 juli kan aldaar ook nog eens het formulier voor deelname aan de MoeierboomSpeurtocht worden afgehaald, inclusie de kadootjes.

Onlangs heeft Jos Martens zijn Etten-Leurse archief geschonken aan de Heemkundekring. Deze is nu opgeslagen in de archiefruimte onder het Oude Raadhuis. Jos had zijn archief keurig geordend opgeslagen in de bergruimte van zijn appartement. Op de foto rechts vooraan Jos in zijn bergruimte!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief