Het leegstaande terrein op het Withof.
Het leegstaande terrein op het Withof.

NBU gaat 40 vrije-sector-appartementen bouwen op Withof

Door: Monique Jansen Economie

ETTEN-LEUR – De Nederlandse Bouw Unie (NBU) heeft een kavel naast het monumentale Withofklooster van woningcorporatie Alwel gekocht. De NBU ontwikkelt op deze plek 40 vrije-sector-appartementen. Daarmee is straks het geheel Withofterrein herontwikkeld.

Alwel Bestuurder Karo van Dongen van Alwel legt uit waarom het perceel te koop stond. “Met de gemeente is afgesproken dat we op het braakliggend Withofterrein zowel sociale huur, als vrije sector koopwoningen realiseren. Deze vrije sector woningen horen niet tot onze kerntaak. Daarom boden we een perceel te koop aan om maximaal 40 vrije sector appartementen te realiseren.”

 “Wij kopen één van de mooiste plekken om te wonen in Etten-Leur, naast het prachtige monument en dichtbij het centrum en de dagwinkels. Wij gaan een statig gebouw ontwikkelen met 40 royale koopappartementen tussen de 100 en 175 m2 woonoppervlak en met parkeren in de kelder. Een chique gebouw voor het hogere segment” aldus Jan Voesenek directeur van NBU. “De ontwikkeling past binnen het bestemmingsplan en het project krijgt de naam De Hoogschout.”. Naar verwachting start de verkoop begin 2022 en de bouw eind 2022.

Aangrenzend aan het verkochte perceel, realiseert Alwel zelf de nieuwbouw van 45 sociale huurwoningen, die waarschijnlijk eind dit jaar start. Bouwbedrijf Van Agtmaal zorgt voor de komst van deze appartementen. Karo van Dongen: “We hebben de Heemkundekring Jan Uten Houte gevraagd om na te denken over een geschikte naam voor het woongebouw. Zij kwamen met een prachtig voorstel: Aureliahof. Het vormt een mooi eerbetoon aan de oudste zuster van het klooster, die in Etten geboren is.” 

Maar wonen op dit bijzondere kloosterterrein kan al langer. “Je vindt hier verschillende zorginstellingen”, vertelt Karo van Dongen.” Al kort na 2000 leverden we de nieuwbouw van Kloostergaard voor Avoord op. Later verbouwden we het oude Ketelhuis (voormalige stookvoorziening van het klooster) tot een veilig thuis voor kinderen van inwoners uit Etten-Leur met een speciale zorgbehoefte. Iets verder op het terrein bouwden we in 2013 16 eengezinswoningen en het kleinschalige appartementengebouw Regina Mundi. Ze staan op de locatie waar eerder de gelijknamige huishoudschool stond. Het klooster verhuren we aan Het Thomashuis en de Herbergier, voor begeleid wonen voor jongeren met een verstandelijke beperking en voor ouderen met dementie.”

In de nabijheid van het kloosterterrein staat nog meer nieuwbouw gepland. Op de locatie van het voormalige houtproductiebos realiseert aannemer Maas-Jacobs het project Kloostervelden, met onder meer 44 sociale huurwoningen. De bouw hiervan start waarschijnlijk na de zomer. Het Withofterrein was oorspronkelijk eigendom van de zusters Franciscanessen. Voor een groot deel is het terrein met rijke historie in het bezit van Alwel. 

Van Dongen: “Sindsdien heeft het terrein een meer open functie gekregen. Naast alle woonmogelijkheden, hebben we de karakteristieke boerderij verkocht aan een softwarebedrijf. Ooit hadden we als doel van Het Withof een mooie plek voor wonen, werken, zorg en ontmoeten te maken. Volgens mij zijn we daar heel aardig in geslaagd. De verkoop van het bouwperceel is het laatste puzzelstukje van de invulling. Het begin van de afronding is hiermee in gang gezet.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief