Links: Ans Nijman, Kees Lauwen, André Lievens, rechts Corinne Schulten en Maaike Krens.
Links: Ans Nijman, Kees Lauwen, André Lievens, rechts Corinne Schulten en Maaike Krens. Foto: Monique Jansen

Vijf docenten KSE met welverdiend pensioen: 180 jaar onderwijservaring weg

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) neemt afscheid van maar liefst vijf docenten. Kees Lauwen (vakken: tekenen, science en STEAM), Maaike Krens (vak: Nederlands), Corinne Schulten (vak: Nederlands), Ans Nijman-Bruinincx (vak: Engels) en André Lievens (vak: bedrijfseconomie) gaan met pensioen. Dat betekent dat de KSE 180 jaar onderwijservaring verliest.  

Een aderlating voor de school? Dat valt volgens het vijftal wel mee. Nieuwe jonge leraren zorgen volgens hen ook voor een frisse wind op de KSE. “En die hebben digitaal veel meer feeling met de leerlingen!” Toch hebben de vijf docenten het afgelopen anderhalve jaar zelf veel bijgeleerd. Ze gaven noodgedwongen les vanachter de laptop tijdens de lockdowns: “We waren als één van de eerste scholen online!” 

Ook stonden ze voor halve klassen en werd zelfs de gymzaal omgetoverd tot een klaslokaal toen leerlingen anderhalve meter afstand moesten houden. De docenten nemen dan ook afscheid na een veelbewogen jaar, maar plakken er toch liever geen extra jaar aan vast om ‘normaal’ afscheid te nemen. “Het is eigenlijk perfect getimed, want we kunnen gelukkig toch gezamenlijk afscheid nemen. Dat konden collega’s vorig schooljaar niet”, benadrukt Corinne Schulten. 

De vijf docenten kijken allemaal tevreden terug op hun KSE-tijd. Ze roemen de leshuizenstructuur. Bijzonder is dat Corinne Schulten en Maaike Krens de leshuizen ook als leerling hebben meegemaakt. “De leshuizen hebben allemaal een eigen kantine en afdelingsleider. Daarmee zitten leerlingen echt in hun eigen bubbel. Elk leshuis heeft ongeveer 500 leerlingen. Dat is voor hen echt overzichtelijk en zeker fijn als je vanuit groep acht in de brugklas begint.” 

Volgens hen verschillen tieners niet wezenlijk van de tieners van veertig jaar geleden. Wel zorgde de mobiele telefoon voor een belangrijke revolutie. Scholieren onderhouden nu op andere manieren contacten. “Je ziet leerlingen na schooltijd ook niet meer bij elkaar hangen op school. Toen moesten we ze bijna wegsturen”, herinnert Kees Lauwen zich. Elke docent gaat verschillend met de telefoontjes om. André Lievens houdt ze liever helemaal weg bij de les, maar ander leerkrachten maken er gebruik van. “Je kunt ze makkelijk als woordenboek gebruiken”, vindt Corinne Schulten. Kees Lauwen laat scholieren met science bijvoorbeeld de snelheid meten. 

Meer leerlingen met rugzak

Ook nam de problematiek toe bij leerlingen. De school telt meer leerlingen ‘met een rugzak’. Er komen bijvoorbeeld meer kinderen met autisme of ADHD. Het passend onderwijs zorgt ervoor dat zij ook naar het regulier onderwijs gaan. Ook zien de docenten dat meer kinderen extra zorg nodig hebben. “We hebben ook een grote zorgafdeling. Voorheen hadden we twee parttime counselors, dat is nu een hele zorgstructuur geworden”, benadrukt André Lievens. “We zien ook veel meer kinderen van gescheiden ouders, dat is ook anders”, geeft Corinne Schulten aan. 

De docenten vinden het bijzonder om de groei van de leerlingen mee te mogen maken. “Je ziet ze binnenkomen als beugelbekkie en vertrekken als jongvolwassene. Sommige leerlingen gaf ik vier jaar les als zij na de havo ook het vwo deden. Daar krijg je een echte band mee”, blikt André Lievens terug. 

André Lievens zat 35 jaar in het onderwijs. Naast bedrijfseconomie gaf hij ook les in aardrijkskunde, toerisme en marketing. Hij vond de excursies met de leerlingen naar Istanbul behoren tot zijn mooiste KSE-ervaringen. Ans Nijman stond bijna 30 jaar voor de klas. Zij begon in Rucphen: “Daarna ben ik er 14 jaar tussenuit geweest vanwege de kinderen. Daarna ruim 25 jaar KSE!” 

Zij genoot vooral van haar jaren als brugklasmentor: “En ik vond het ook heel leuk om de sinterklaasviering voor het personeel tien jaar geleden mee te organiseren.” Maaike Krens rondt haar tijd als docente af met een prachtig rond getal van 40 jaar. “Ik kan niet kiezen uit de leukste KSE-momenten. Dat zijn er teveel om op te noemen!” 

Rode petjes

Corinne Schulten gaf 41 jaar Nederlands op verschillende scholen: “Het vmbo, het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs. De laatste 10 jaar werkte ik op de KSE.” Op de vraag naar het meest speciale moment: Het is niet te doen om het leukste moment op de KSE te noemen, omdat er eigenlijk altijd wel iets leuks gebeurde!” Kees Lauwen stond het met zijn 42 jaar het langst voor de klas: “Waarvan 40 jaar op de KSE, waarvan de eerste tien jaar parttime. Ik gaf toen ook les op een modeopleiding in Breda.” 

Hij maakte vele waardevolle dingen mee, maar licht er graag één uit: “We gingen met alle leerlingen naar de Efteling. Zij kregen allemaal een rood petje, maar die gaven veel kleur af. De meeste dumpten de petjes, bij de Droomvlucht zweefden er heel wat elfjes rond met rode petjes die dag!” De komende tijd gaan de vijf van hun vrije tijd genieten. Plannen zijn er genoeg. Lezen, sporten, reizen, genieten van de kleinkinderen en schilderen, maar bovenal genieten van de zomer en rustig kijken naar wat er op het pad gaat komen. “Kijken wat kan en mag”, besluit Ans Nijman.[



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief