Henriëtte voor de laatste keer in haar winkel.
Henriëtte voor de laatste keer in haar winkel. Foto: Monique Jansen

Henriëtte stopt na 25 jaar met tweedehandskledingzaak Bolke de Beer

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Bolke de Beer is al ruim veertig jaar het begrip voor tweedehands dames- en kinderkleding in Etten-Leur, maar toch dreigt het doek definitief te vallen. Henriëtte Coppens, de huidige eigenaresse stopt er na 25 jaar mee om van haar pensioen te gaan genieten. “Het is tijd voor andere plannen”, kondigt zij aan. Zaterdag was de winkel aan de Van Genkstraat 32 voor de laatste keer open. 

Bij het runnen van de winkel naast de woning, kreeg Henriëtte hulp van haar man Gijs van Kemenade. Hij sprong in als zij zelf niet kon en hielp met administratieve zaken en de marketing. “We begonnen in 1996, toen was er nog bijna geen invloed van internet. Ook was er in Etten-Leur maar weinig aanbod aan kinderkleding. Je had de Arlecchino en de Hema en dat was het wel”, vertelt Henriëtte. 

Daarnaast kwam ze als moeder op school in contact met andere ouders die nog kleren overhadden: “Er kwamen in het begin voornamelijk moeders met hun kinderen, vaak zaten er wel zes kinderen samen te spelen, terwijl de moeders in de rekken op zoek gingen.” 

Bolke de Beer verschilt van kringloopwinkels, omdat brengers van kleding een percentage van het verkoopbedrag terugkrijgen. Henriëtte heeft over de hoeveelheid ingeleverde kleding nooit te klagen gehad. “Zakken vol kregen we, veel mensen hadden hun winter- en zomerkleding al opgespaard voor het moment dat ze het weer konden brengen!” Dat zorgde er voor dat ze een goede selectie kon maken: “Ik heb altijd op de kwaliteit gelet. We verkopen geen kleding met vlekken, alles moet in goede staat zijn. Ook hing ik geen shirts of truien op van bijvoorbeeld goedkope kledingwinkels, die worden al voor zo weinig verkocht dat dat bijna niets opbrengt en de kwaliteit daarvan is ook stukken minder.”

Meer kinderkledingwinkels

Begin deze eeuw kreeg Henriëtte meer concurrentie van kinderkledingwinkels en brak ook Marktplaats door. Veel mensen gingen daar zelf hun overtollige kledingstukken verkopen. Toch heeft Bolke de Beer altijd in een belangrijke vraag voorzien. Henriëtte: “Hier maak je nog een praatje, kun je de kleding direct passen en ik denk graag mee over wat bij elkaar past. Je zag dat mensen dat waarderen.” 

Bezoekers waren van allerlei pluimage. “Je zag ze hier voorrijden in een lelijke eend tot aan een Mercedes. Ook mensen die niets te kort komen vinden het leuk om te komen snuffelen”, lacht Gijs. Ook vindt hij het belangrijk dat spullen hergebruikt worden: “Als je via het internet spullen terugstuurt naar grote bedrijven, belandt het op een grote afvalberg. Zo zonde en slecht voor het milieu.” 

De twee hopen nog een opvolger voor Bolke de Beer te vinden. De vraag naar tweedehands kleding groeit. “In grote steden zie je heel veel tweedehandswinkeltjes, het is dan ook jammer als er geen opvolger komt.” Wie interesse heeft om een tweedehands kledingzaak te runnen, moet van contacten met mensen houden en ruimte hebben. Henriëtte heeft de zaak altijd vanuit huis gerund: “Dat was hier ideaal, omdat we veel parkeerruimte hebben. Er heeft in al die jaren nooit iemand geklaagd!” 

De komende tijd gaat Henriëtte zich richten op haar hobby: tekenen en schilderen. De winkel verandert mogelijk in een atelier. Inmiddels hebben vele klanten al afscheid genomen. “We hebben veel bloemen gekregen en zelfs een kunstwerk. Daar zijn we heel bij mee, we bedanken dan ook iedereen die de afgelopen jaren is geweest”, besluiten de uitbaters van Bolke de Beer. Wie interesse heeft in overname kan contact opnemen via Henritte123@hotmail.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief