Een groot aantal bomen gaat tegen de vlakte.
Een groot aantal bomen gaat tegen de vlakte. Foto: Shutterstock

Staatsbosbeheer kapt groot aantal bomen in Liesbos

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Staatsbosbeheer start deze week met de kap van een groot aantal bomen in het Liesbos. Tijdens de werkzaamheden zullen door de boswachters geselecteerde bomen geveld worden. De werkzaamheden vinden plaats in het bos ten westen van de Jachthuisdreef en langs de Moerdijkse Postbaan. 

Het Liesbos is een multifunctioneel bos; naast recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde is ook houtproductie een van de functies. In de bosvakken wordt er gedund: er worden bomen weggehaald om licht en lucht te geven aan de bomen die blijven staan. Zo krijgen zij de ruimte om verder te groeien. 

“Bomen hebben niet het eeuwige leven en wanneer een deel afsterft is het van belang dat de volgende generatie bomen alweer klaar staat om deze plaatsen in te vullen. Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst kwaliteitshout in ons bos groeit. Bovendien ontstaat zo een bos met variatie in leeftijd, soorten en structuur. De variatie maakt het bos voor plant, dier en mens aantrekkelijk”, licht een woordvoerder van Staatsbosbeheer toe. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. 

Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn wegens beschadigingen door bosbouwmachines en vrachtwagens. De paden worden, na afronding van de werkzaamheden, zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met borden en linten zodat bezoekers niet verrast worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief