Jo Martens is graag bezig.
Jo Martens is graag bezig. Foto: Krijn ten Hove

Jo Martens (88) maakt zelf wenskaarten: ‘Zelfs de kerstkaarten heb ik al klaar’

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Niets is mooier dan bij een speciale gelegenheid door de post verrast te worden dan met een wenskaart. Het feit dat iemand de moeite neemt om een kaart te versturen speciaal voor jou is een mooi gebaar. Zeker als die kaart ook nog persoonlijk gemaakt is. Jo Martens (88) maakt zelf wenskaarten en doet dat nog altijd met veel plezier. Met mooie reacties tot gevolg zegt ze zelf.

Creatief, zo mogen we Jo Martens wel noemen. Tijdens het gesprek merken we dat ze altijd graag met haar handen bezig is geweest. 

Lekker bezig zijn

“Vroeger altijd in de tuin, kleertjes maken voor de kinderen, schilderen en nu wenskaarten maken. Gewoon lekker bezig zijn”, omschrijft ze het. Het is dan ook haar grootste hobby op dit moment. Ze neemt ons mee door het traject van het maken van een kaart. “Het is priegelwerk, veel knippen en plakken, soms schilderen. Maar gelukkig doen mijn handen en ogen het nog goed. Ik ben een bloemengek en maak graag bloemen kaarten. maar ook kaarten met andere afbeeldingen maak ik graag.”

Goed georganiseerde werkkamer

Ze is van alle gemakken voorzien, een goed georganiseerde hobbykamer maar ook in de woonkamer heeft ze een handige werktafel bij haar stoel zodat ze lekker bij daglicht aan het werk kan. “Ik maak de kaarten voor eigen gebruik, maar ook voor de kerk en de Zonnebloem. Voor de Corona stond ik ook wel op beurzen en verkocht ik mijn kaarten bijvoorbeeld in het Anbarg, maar dat is nu helaas niet meer mogelijk. Het is leuk om kaarten te versturen. vooral de reacties zijn leuk. Mensen die je bedanken voor een mooie kaart, zeggen dat je er weer veel werk van gemaakt hebt. dat is altijd leuk om te horen.”

Leuk om te doen

Het creatieve geeft er altijd al in gezeten zegt ze. “Als kind ging mijn zus mee het land op op de boerderij en ik hielp mijn moeder onder andere met het naaien van kleren. En later zelf altijd bezig geweest in de tuin. We vonden het leuk om een mooie tuin te hebben. Ik was altijd bezig met mijn handen.” Ze wijst daarna op de vele schilderijen van eigen hand die in de kamer en de gang hangen en het moet gezegd het zijn zeer mooie en gedetailleerde stadsgezichten die met veel precisie zijn geschilderd.

Tijd

We komen weer terug op de hobby waar ze nu veel tijd aan besteed. “Hoeveel tijd?  De ene keer een paar uur en de andere keer ben ik een hele dag bezig. Ik heb er nu de tijd voor en het is gewoon leuk om te doen.” Ze laat daarna ook haar hobbykamer nog zien waar ze alle materialen en de kaarten die al klaar zijn heeft staan. Keurig opgeruimd en de kaarten gesorteerd op verzendgelegenheid. 

“Zelfs de Kerstkaarten heb ik klaar voor dit jaar”, vertelt ze. Ze is heel blij dat ze haar hobby op haar leeftijd nog kan uitvoeren vertrouwt ze me aan het eind van het gesprek toe. Blij dat ze  met haar hobby mensen blij kan maken met een mooie kaart van eigen hand. En zeg nou zelf: niets is toch mooier dan met de post verrast te worden met een kaart van iemand die aan je gedacht heeft. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief