Auteur Laura Walter met haar hond Frodo en haar boek.
Auteur Laura Walter met haar hond Frodo en haar boek. Foto: Monique Jansen

Laura debuteert met boek over leven met fibromyalgie: ‘Positief leren denken’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Vroeger handbalde Laura Walter (27) fanatiek bij handbalvereniging Internos en droomde ze van een baan als dierenverzorger in een dierentuin. Dat bleek allemaal te zwaar. “Ik heb eigenlijk altijd last van pijn gehad, maar ik dacht dat het erbij hoorde”, vertelt Laura. Ze had inmiddels constant last van haar gewrichten en kwam wekelijks bij de huisarts en de fysiotherapeut. 

De medicatie die ze kreeg van de huisarts en de vele fysiobehandelingen sloegen niet aan. Toen kreeg Laura een doorverwijzing naar de reumatoloog. Die concludeerde dat Laura hypermobiel (HMS) is. Door deze afwijking vervullen de banden en pezen hun steunende functie niet goed, waardoor gewrichten overbeweeglijk en instabiel worden. 

Laura dacht dat er meer aan de hand was vanwege haar pijnen en kreeg een second-opinion. Deze specialist stelde naast HMS ook de diagnose fibromyalgie vast: een vorm van weke-delen-reuma. Patiënten hebben continue pijn in de spieren en het bindweefsel. 

Duidelijkheid

Het gaf Laura de duidelijkheid waar ze zo naar verlangde. Nu wist wat ze eraan kon doen. “Fibromyalgie en hypermobiliteit gaan niet over, maar je kunt er wel mee leren omgaan.” Om bezig te zijn, volgde Laura een studie tot lifecoach. Ze probeerde een praktijk op te zetten, maar in Etten-Leur bleek weinig vraag naar deze vorm van coaching: “Maar ik heb wel mezelf ontzettend geholpen, zo denk ik voortaan positief in plaats van negatief. Ik zat echt eerst in een dip, omdat ik geen dierenverzorger kon worden. Ook moest ik stoppen met werken bij de Boerenbond en bleek ook post bezorgen te zwaar. Dat waren lastige dingen, want ik kan niet stilzitten.” 

Laura begon met thuiswerken naast de zorg voor haar twee kinderen van 2,5 jaar en negen maanden. Zo maakt ze op aanvraag kaarsjes, zeepjes en badballen. Ook runt ze een kleine webshop in sieraden. Ook pakte ze haar grote hobby’s op: schrijven en dieren verzorgen. “Eerst vond ik mezelf niet goed genoeg om te schrijven, maar nu gelukkig wel. Ik vind het ontzettend leuk om te doen.” Ze debuteert dan ook met een boek waarin ze vertelt hoe ze omgaat met haar aandoeningen. Daarbij geeft ze ook tips om anderen te helpen: “Ik hoop dat het boek anderen tot steun kan zijn.”

Eerst vond Laura het bijvoorbeeld moeilijk om op vakantie of naar de dierentuin te gaan. “Ik was bang voor teveel pijn, maar nu weet ik dat het wel gaat als we genoeg rust inlassen op de vakantie. Daardoor kan ik ook genieten van onze vakanties. Ook thuis weet ik goed wat wel en niet gaat.” Ook breidde ze thuis haar dierenstapel uit met een aquarium met vissen, drie cavia’s en kippen: “Dieren verzorgen vind ik namelijk geweldig om te doen!” Ook een grote steun is haar vijfjarige hond Frodo. De eerste jaren kon ze hem zelf bijna niet uitlaten: “Gelukkig had ik buurmeisjes die het geweldig vonden om met Frodo te lopen. Nu heb ik genoeg energie om hem zelf ook een uur uit te laten.” 

Boek goed ontvangen

Het boek van Laura is inmiddels goed ontvangen. Ze heeft inmiddels een flink aantal exemplaren verkocht. Een tweede boek ligt inmiddels bij de uitgever te wachten op goedkeuring. Daar wil Laura nog niet teveel over verklappen: “Het is een thriller die gebaseerd is op een droom die ik had. Ook ben ik inmiddels begonnen aan een derde boek. Mijn streven is om jaarlijks een boek te publiceren.” Een mooie ambitie, we gaan ongetwijfeld nog veel van Laura horen!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief